Želva vroubená

Testudo marginata

English name Margined Tortoise    Deutche name Breitrandschildkröte    Russian name Окаймлённая сухопутная черепаха   


Kmen: Strunatci (Chordata)
Podkmen: Obratlovci (Vertebrata)
Třída: Čtyřnožci (Tetrapoda)
Infratřída: Želvy (Testudinata)
Řád: Želvy (Testudines)
Podřád: Skrytohrdlí (Cryptodirida)
Čeleď: Testudovití (Testudinidae)

Rozměry

délka v přírodě až 35 cm, většinou ale jen okolo 20 - 25 cm, v zajetí někdy až 40 cm, hmotnost 5 kg

Popis

největší evropská suchozemská želva. Typické je pilovité ozubení zadního okraje krunýře, který je u dospělých téměř černý se žlutými skvrnami nebo paprsky.

Zajímavosti

— želvy ze Sardínie, které nejsou ani samostatným poddruhem, nemají pilovitě zakončený krunýř, nýbrž téměř hladký
— želvy vroubené žijí v horských oblastech - v chladnějším prostředí, proto mají černý krunýř, který lépe pohlecuje sluneční paprsky a pomáhá želvám udržet tělesnou teplotu
— při kladení vajec samice zadníma nohama vyhrabává důlek, ale vzhledem k tomu, v jakých podmínkách žijí, bývá půda občas velmi tvrdá, pro takové případy má samice taktiku, že z kloaky nejdříve uvolňuje tekutinu, aby zeminu namočila a potažmo změkčila

Způsob života

po ránu se želvy vyhřívají na slunci a absorbují teplo, potom se vydají za potravou a odpoledne v nejvyšším žáru opět zalézají. Přes zimu, když teplota klesne pod 10°C, zimují (obvykle do března). Prvních pár let velmi rychle rostou, po 20. roce již nerostou vůbec.

Rozmnožování

páření probíhá ihned po probuzení ze zimního spánku. V květnu až červnu samice do důlku v zemi klade okolo 15 kulovitých vejec s tvrdou skořápkou, důlek potom opět zahrabe a udusá. Inkubace je okolo 100 dní (v zajetí jen okolo 60 dní). Velké samice mokou klást vejce i třikrát za sezónu

Mláďata

První 2 týdny po vylíhnutí zůstávají mláďata pod zemí, kde nepřiijímají běžnou potravu - žijí ze žloutkového váčku. Teprve potom vylézají ven, ale žijí skrytým způsobem života - kvůli predátorům a kvůli přehřátí. Z počátku rostou velmi rychle - mohou nabrat 100 - 500 g za rok.

Potrava

rostliny a jejich části (plody, listy...), v malé míře konzumují (zvláště mláďata a březí samice) i živočišnou bílkovinu (žížaly, šneky apod.)

Dožívá se

podle vědeckých odhadů 100 - 140 let

Výskyt

jižní Řecko od Peloponésu k Olympu a ostrovy Skyros, Poros a několik dalších ostrůvků (dříve i na Krétě), několik izolovaných lokalit v Albánii a v Itálii, včetně Sardínie a Sicílie (kde ale s největší pravděpodobností není původní)

Biotop

hoské oblasti do 1.600 m.n.m

Sponzoři

Cena adopce: 80 ,- Kč / měsíc
Toto zvíře adoptovali:

jméno a příjmení / firma město datum do počet zvířat
       
       

Fotografie


ZOO plná zážitků
По-русски Deutsch По-русски
Poslat email Homepage
Zoo Chleby