Želva stepní

Testudo horsfieldii

English name Central Asian tortoise (Afghan tortoise; Russian tortoise)    Deutche name Vierzehen-Schildkröte (Steppenschildkröte)    Russian name Среднеазиатская черепаха   


Kmen: Strunatci (Chordata)
Podkmen: Obratlovci (Vertebrata)
Nadtřída: Čtyřnožci (Tetrapoda)
Infratřída: Želvy (Testudinata)
Řád: Želvy (Chelonia)
Podřád: Skrytohrdlí (Cryptodira)
Čeleď: Testudovití (Testudinidae)

Rozměry

délka samce až 13 - 20 cm, samice až 15 - 25 cm, váha až 2 kg

Popis

Želva stepní nebo též čtyřprstá patří k často chovaným želvám. Má téměř kruhový a na vrchu zploštělý carapax (vrchní část krunýře) pískové barvy s černými fleky. Od běžných želv zelenavých a žlutohnědých se liší tím, že je širší, plošší, světlejší a zejména tím, že má na předních končetinách jen 4 prsty.

Zajímavosti

― nejodolnější druh suchozemské želvy (a také nejseverněji žijící)
― stejně jako u všech želv mají samci prohloubeninu v zadní části plastronu (břišní část krunýře), která umožňuje páření, u želv stepních mají samci navíc výrazně delší ocásek než samice. Dalším rozdílem je tvar ústí kloaky - u samců je štěrbinovitého tvaru, u samic hvězdičkového.
― většina želv vydává při páření hlasité zvuky - nejčastěji hlasité funění, tyto želvy při páření provikavě piští
― samice v sobě dokáže udržet samčí sperma, proto jí jedno páření vydrží na více snůšek
― želva stepní se vyprazdňuje obvykle ve vodě, aby zabránila šíření svých pachů a neupozorňovala na sebe
― v září 1968 tyto želvy spolu s několika rostlinami a červy putovaly k Měsíci - jako první živé organismy v historii, obletěly Měsíc a bezpečně se zase vrátily na Zemi (bezpilotní sovětskou kosmickou lodí Zond 5)

Způsob života

Denní čilá želva, která výborně hrabe. Vyhrabává si až 12 m dlouhé nory, kde tráví čas, je-li příliš horko nebo naopak zima. V přírodě je aktivní pouze 3 - 5 měsíců, zbytek roku hybernuje nebo estivuje (spí zimním nebo letním spánkem).  Na rozdíl od jiných běžných želv je aktivní i při nižších teplotách a odolnější proti rachitidě. Samci jsou velmi agresivní vůči samcům jiných želv (a to i vůči třeba trojnásobně větším). Žijí samotářsky a každá želva, aby se uživila potřebuje obrovské teritorium 10 - 30 ha (proto se málo potkávají).

Rozmnožování

Pohlavní dospělost nastává v 8 - 10 letech. Samice snáší 2 - 8 podlouhlých vejec do vyhloubené jamky. Nezřídka snáší vejce po jednom se značnými přestávkami. 

Mláďata

Mláďata se líhnou po 80 - 110 dnech a zůstávají (spát) v zemi, ven vylézají až následující jaro.

Potrava

rostliny (listy, plody a květy), v malé míře i hmyz

Dožívá se

pravidelně více než 40 let, většinou 50 - 80 let, ve vzácných případech údajně i přes 100 nebo dokonce 120 let

Výskyt

Asie - na severu od Ruska (Samarská oblast) a na západě od Kaspického moře přes Írán, Afghánistán, Turkménii, Kazachstán, Uzbekistán, Kyrgízii, Tádžikistán  až po západní Čínu na východě a Pákistán na jihovýchodě.

Biotop

otevřené stepi a pouště s kamením, suchou jílovitou nebo písčitou půdou a řídkými porosty trávy a keřů

Sponzoři

Cena adopce: 80 ,- Kč / měsíc
Toto zvíře adoptovali:

jméno a příjmení / firma město datum do počet zvířat
       
       

Fotografie


ZOO plná zážitků
По-русски Deutsch По-русски
Poslat email Homepage
Zoo Chleby