Želva ostruhatá

Geochelone sulcata

English name African spurred tortoise    Deutche name Spornschildkröte    Russian name Шпороносная черепаха   


Kmen: Strunatci (Chordata)
Podkmen: Obratlovci (Vertebrata)
Nadtřída: Čtyřnožci (Tetrapoda)
Infratřída: Želvy (Testudinata)
Řád: Želvy (Chelonia)
Podřád: Skrytohrdlí (Cryptodira)
Čeleď: Testudovití (Testudinidae)

Rozměry

délka 60 - 90 cm, hmotnost 45 - 90 kg

Popis

Velký druh suchozemské želvy, který má na zadních nohách výrazné ostruhy. Krunýř je oválný a nižší než u většiny suchozemských želv. Barevně není příliš výrazný, většinou žlutohnědý. Okrajové štítky nad hlavou bývají u starších želv zahnuté nahoru a zadní štítky výrazně zubují. Mají hákovitě zahnutou horní čelist, která bývá u starších jedinců viditelně "zubatá". Výrazné jsou velké šupiny na předních nohou.

Zajímavosti

— největší kontinentální druh želvy a třetí největší suchozemská želva (větší jsou jen želvy ostrovní a mořské)
​— v přírodě dělají těmto želvám často společnost ptáci snovači
— samce a samice lze od sebe velmi snadno poznat (s vyjímkou mladých jedinců), stejně jako u většiny želv mají samci výrazně dovnitř prohnutý plastron (břišní krunýř), aby se byli schopni spářit
— v přírodě samci za samicemi putují až 20 km a pak mezi sebou svádí líté boje - někdy i na smrt

Způsob života

Žijí samotářsky. V přírodě si vyhrabávají nory, kde tráví nejsušší a nejteplejší čáast dne - v hloubce, kde je větší vlhkost. Taková nora může mít až 30 cm v průměru a 3 metry do hloubky.
Želvy ostruhaté nezimují ani v našich podmínkách, mají však období snížené aktivity

Rozmnožování

Páření probíhá po období dešťů - od října do listopadu. Samci za samicemi putují i velmi dlouhé vzdálenosti (až 20 km) a pak o ně svádí souboje (někdy i na smrt). Při páření samci vydávají hlasité zvuky. Asi dva měsíce po páření samice snáší 15 - 30 vajec do 30 cm hlubokého důlku vyhrabaného v písku. Hloubení hnízdního důlku želvě trvá až 5 hodin a obvykle jich vyhrabává více (až 5). Než vejce snese pečlivě si mezi vyhrabanými důlky vybírá. Inkubace trvá 90 - 120 dní. Pohlavní dospělost nastává při velikosti okolo 15 - 20 kg, což je tak v 10 - 12 letech u samic a o tři roky později u samců. 

Mláďata

Vylíhlé želvy měří okolo 5 cm, váží 40 g a velmi rychle rostou

Potrava

Stepní trávy, křoviny, v nouzi i mršiny, hmyz nebo trus šelem. Jde o potravu s vysokým obsahem vlákniny a malým podílem bílkovin, proto by ani v zajetí neměly tyto želvy dostávat ovoce - obsahuje mnoho bílkovin, což vede k deformacím krunýřů. Ze stejného důvodu by neměly dostávat živočišné proteiny (maso, žížaly apod.), které mají sice velmi rády, ale deformace se dostavuje ještě mnohem rychleji. V přírodě si musí vystačit i s velmi malým množstvím pitné vody a občas vydrží i poměrně dlouho bez vody, v zajetí však pijí celekm dost.

Dožívá se

50 - 150 let, možná i déle

Výskyt

subsaharská Afrika od Atlantiku na západě až po Rudé moře na východě

Biotop

suché stepi, polopouště nebo křovinaté oblasti

Sponzoři

Cena adopce: 80 ,- Kč / měsíc
Toto zvíře adoptovali:

jméno a příjmení / firma město datum do počet zvířat
Vládík Torn Nymburk 1.3. 2018 1 ks
Pecharová Šárka Kolín 1.3. 2018 1 ks

Fotografie


ZOO plná zážitků
По-русски Deutsch По-русски
Poslat email Homepage
Zoo Chleby