Zebřička pestrá

Taeniopygia guttata

English name Zebra finch    Deutche name Zebrafink    Russian name Зебровая амадина   


Kmen: Strunatci (Chordata)
Podkmen: Obratlovci (Vertebrata)
Nadtřída: Čtyřnožci (Tetrapoda)
Třída: Ptáci (Aves)
Nadřád: Letci (Neognathae)
Řád: Pěvci (Passeriformes)
Čeleď: Astrildovití (Estrildidae)

Rozměry

délka okolo 11 cm, váha 10 g

Popis

nejznámější a nejběžnější z astrildovitých pěvců. Jsou šedí s bílým břichem, úzkou černou náprsenkou, hnědýmiými bíle kropenatými křídly a černým a bílým svislým páskem pod očima. Samci mají oranžovou lícní skvrnu a červený zobák, samice oranžový. V zajetí existuje mnoho barevných mutací.

Zajímavosti

― zebřičky jsou v lidské péči chovány někdy od první poloviny 19. stol., ale ve větší míře až o století později. Kvůli zákazu vývozu australské fauny (od roku 1960) však nemají "domácí" zebřičky mimo Austrálii nic společného s divokými. Již asi 60 let nedošlo k výměně genetické informace mezi domácími a divokými ptáky.

Způsob života

zebřičky jsou velmi přizpůsobivé prostředí i podmínkám v kterých žijí. Mají rády vodu (i na koupání), ale vydrží dlouho i bez ní, snáší vysoké i nízké teploty. Žijí ve velkých hejnech, jen v době rozmnožování v párech. (V zajetí buď v páru nebo ve větším počtu, nevhodná je trojice).

Rozmnožování

Hnízdí v dutinách stromlů, v křovinách, na nízkých stromech a keřích, občas i na zemi, v termitištích, norách hlodavců (hlavně králíků), v hnízdech jiných ptáků, na římsách nebo v prasklinách domů. Pohlavní dospělost okolo 6 měsíců. Samička snáší 2 - 7 vajec. Jsou to výborní rodiče, v sezení na vejcích i potom v péči o mláďata se střídají.

Mláďata

v ideálním případě se po 14 - 16 dnech se líhnou ptáčata, někdy je ale líhnutí postupné a trvá více dní, přičemž jak jsou rodiče zaměstnáni jejich krmením, stává se, že se poslední jedno nebo dvě vejce nevysedí. Během 3 - 4 týdnů mláďata začínají vylétávat a do 3 měsíců vypadají jako dospělí.

Potrava

semena obilovin a trav, ovoce, zelenina, zelené části rostlin

Dožívá se

okolo 5 let, v zajetí 5 - 9 let (občas dokonce až 12 let)

Výskyt

celá Austrálie s vyjímkou nejchladnějších jižních a severních oblastí, izolované populace žijí i v Indonésii a na Východním Timoru a zavlečena byla na Porto Riko, do USA a Portugalska

Biotop

nejčastěji obývá stepi a travnaté plochy s porostem stromů a keřů, častá je i vblízkosti lidských obydlí, ale nezřídka obývá i monohé jiné biotopy, vždy v blízkosti vody

Sponzoři

Cena adopce: 60 ,- Kč / měsíc
Toto zvíře adoptovali:

jméno a příjmení / firma město datum do počet zvířat
       
       

Fotografie


ZOO plná zážitků
По-русски Deutsch По-русски
Poslat email Homepage
Zoo Chleby