Zebra kvaga

Equus quagga quagga

English name Quagga    Deutche name Quagga    Russian name Квагга   


Kmen: Strunatci (Chordata)
Podkmen: Obratlovci (Vertebrata)
Nadtřída: Čtyřnožci (Tetrapoda)
Třída: Savci (Mammalia)
Infratřída: Placentálové (Placentalia)
Řád: Lichokopytníci (Perissodactyla)
Čeleď: Koňovití (Equidae)

Rozměry

délka 2,6 m, výška v kohoutku 1,25 - 1,35 m

Popis

Nejzvláštnější zebra, která se od ostatních lišila především nápadně jiným zbarvením. Měla hnědé pruhy a jen na přední části těla. Rozložení pruhů i odstín hnědé barvy se u jednotlivých populací i kusů lišil. Vlastně se vedou spory o tom, zda měla zebra silné hnědé pruhy na světlém podkladu nebo naopak tenké bílé pruhy na tmavém podkladu.

Zajímavosti

— doposud se vedou spory o jejím zoologickém zařazení - až donedávna byla považována za samostatný druh, v posledních letech však převládá názor, že šlo jen o pddruh zebry stepní. To vedlo i k založení projektu na zpětné vykřížení této zebry (v případě druhu by nebylo možné)
— název kvaga (v jiných jazycích quagga, kvagga, kwaga apod.) pochází z hotentotštiny - údajně napodoboval hlas zebry (g se četlo jako ch) "kwa-cha-cha"
— kvaga byla prvním vyhubeným zvířetem, jehož DNA byla analyzována
— na konci 19. století byly kvagy chovány ve 3 evropských zoo - v Londýně (úhyn 1872), Berlíně (úhyn 1875) a Amsterdamu (úhyn 1883)
— jediné, co po kvagách zbylo jsou 3 fotografie (na všech je kobyla z Londýnské zoo, 1870) a velmi málo pozůstatků - 15 lebek (2 v JAR, 13 v Evropě) + 2 částečné (SRN), 7 koster (2 USA, 5 Evropa), 3 kosti nohou (1 JAR, 2 Evropa), 23 kůží (1 JAR, 22 Evropa, 24. byla zničena v Kaliningradu během II. sv. války) a jeden plod (ve Stockholmu). Není divu, že zebra kvaga patří mezi nejvzácnější muzejní exponáty. Nejbližší preparované kvagy jsou k vidění ve Vídni, Berlíně, Bambergu, Mnichově, Darmstadtu, Wiesbadenu, Frankfurtu a Mainzu (zde dokonce 3 kusy)

Způsob života

Žila ve stádech o 30 - 50 jedincích. Byla velmi temperamentní. Dodnes není spolehlivě jasné k čemu jí sloužilo tak zvláštní zbarvení.

Rozmnožování

lze předpokládat obdobné rozmnožování jako u ostatních stepních zeber

Potrava

hlavně spásání trávy, při nedostatku možná i listí

Dožívá se

v zajetí je doložený věk něco málo přes 21 let

Výskyt

jižní Afrika (Kapsko a jih Oraňska), historicky pravděpodobně na větším území, jelikož ji běžně zobrazovali např. Křováci na nástěnných malbách v jeskyních

Biotop

stepi

Vyhubení

Rok vyhubení:
12. srpna 1883 uhynula poslední kvaga v ZOO Amsterdam, teprve pak se zjistilo, že v přírodě byly vyhubeny již tak o 5 let dříve (poslední dokumentované zastřelení kvagy v přírodě je z roku 1878)
Příčiny a způsob vyhubení:
Ještě počátkem 19. století žila na dolním toku řeky Orange početná stáda kvagy, avšak jihoafričtí Búrové a další Evropané ji začali bezhlavě masově vybíjet takovou rychlostí, že si ani zoologové nestihli všimnout jak rychle mizí, resp., že již kompletně z přírody zmizela. A důvod vybíjení? Jednak pro maso (hlavně vojska), ale především jako potravní konkurent domácích zvířat... Když Holanďané přišli do jižní Afriky a začali ji kolonizovat, přivezli si s sebou i domácí zvířata, která zebrám spásala jejich potravu, to samo o sobě zebrám komplikovalo život, ale farmáři je ve velkém i stříleli, aby tráva zbyla na kozy, ovce a další dobytek.

Sponzoři

Cena sponzoringu: libovolná (z administrativních důvodů však nejméně 500,- Kč, přičemž doba umístění sponzorské cedulky je 1 měsíc za každých 50 Kč)
Sponzoři tohoto zvířete:

jméno a příjmení / firma město datum do částka
       
       

Poznámka: více lidí projevilo zájem adoptovat vyhubená zvířata... Sochy samozřejmě adoptovat nelze, nicméně je možné stát se jejich sponzorem (přečtěte si více o této možnosti)

ZOO plná zážitků
По-русски Deutsch По-русски
Poslat email Homepage
Zoo Chleby