Tučňák patagonský

Aptenodytes patagonicus

English name King penguin    Deutche name Königspinguin    Russian name Королевский пингвин   


Kmen: Strunatci (Chordata)
Podkmen: Obratlovci (Vertebrata)
Nadtřída: Čtyřnožci (Tetrapoda)
Třída: Ptáci (Aves)
Nadřád: Letci (Neognathae)
Řád: Tučňáci (Sphenisciformes)
Čeleď: Tučňákovití (Spheniscidae)

Rozměry

délka těla 95 cm, váha okolo 21 kg

Popis

Druhý největší tučňák (po tučňáku císařském), má bílé břicho, u krku bílá přechází do žluté. Záda a křídla jsou šedomodrá, hlava je černá se žlutooranžovými půlměsíci, žlutooranžová je i spodní čelist zobáku.

Zajímavosti

— v ČR tohoto tučňáka nechová žádná ZOO, v Evropě je v pouhých asi 15ti (nejblíže ve Vídni, Berlíně nebo Mnichově)
— za potravou se potápí do hloubky více než 100 m, rekordní zaznamenaný ponor byl 343 m a nejdelší ponor 552 sekund
— většinou plave rychlostí okolo 10 km/h, ale je schopen plavat i téměř 30 km/h, na zemi se pohybuje střídavě kolébavou chůzí a sáňkováním po břiše (odráží se nohama)

Způsob života

Žije až v koloniích až o několika set tisících jedinců. Má jen jediného partnera na delší dobu, ale po několika letech jej vymění.

Rozmnožování

Dvakrát za tři roky samice snáší jediné vejce, které samec ihned po snesení nakulí na nohy a překryje kožním lemem (uvnitř bez peří). Po 2 - 3 týdnech se v zahřívání v pětidenních intervalech střídají oba rodiče po dobu 52 - 55 dní. Vylíhlé mládě společně taky krmí. Pohlavně dospělí jsou ve 3 letech.

Mláďata

Mladí tučňáci mají hnědé peří, jakmile poprvé přepelichají (ve věku 3 - 4 měsíců), začnou se na zimu sdružovat do tzv. školek, kde se navzájem zahřívají těsným kontaktem. Do moře se poprvé pouští až ve věku 14 - 16 měsíců.

Potrava

ryby, korýši, hlavonožci, kril (množství shlukujících se drobných mořských korýšů)

Dožívá se

okolo 35 let

Výskyt

Ohňová země, Falklandy, Jižní Sandwichovy ostrovy, Jižní Georgie, Ostrovy prince Edwarda, ostrovy Heard a Macquaire, nejvíce hnízdních párů je na Kerguelenách a Crozetových ostrovech, občas zavítá i k pobřeží JAR nebo dokonce Austrálie a Nového Zélandu

Biotop

antarktické polární oblasti

Zvuky

kolonie - 0:41
sólo - 0:29
pískání - 0:09

Sponzoři

Cena sponzoringu: libovolná (z administrativních důvodů však nejméně 500,- Kč, přičemž doba umístění sponzorské cedulky je 1 měsíc za každých 50 Kč)
Sponzoři tohoto zvířete:

jméno a příjmení / firma město datum do částka
       
       

Poznámka: více lidí projevilo zájem adoptovat vyhubená zvířata... Sochy samozřejmě adoptovat nelze, nicméně je možné stát se jejich sponzorem (přečtěte si více o této možnosti)

Fotografie


ZOO plná zážitků
По-русски Deutsch По-русски
Poslat email Homepage
Zoo Chleby