Slípka modrá

Porphyrio porphyrio

English name Purple Swamphen    Deutche name Purpurhuhn    Russian name Султанка   


Kmen: Strunatci (Chordata)
Podkmen: Obratlovci (Vertebrata)
Nadtřída: Čtyřnožci (Tetrapoda)
Třída: Ptáci (Aves)
Nadřád: Letci (Neognathae)
Řád: Krátkokřídlí (Gruiformes)
Čeleď: Chřástalovití (Rallidae)

Rozměry

délka 30 - 40 cm, rozpětí křídel 80 - 100 cm, váha okolo 700 g, přičemž samice bývají nepatrně těžší

Popis

Chřástalovitý pták zvaný též púkeko (z maorštiny) nebo sultánská slepice (z francouzštiny) - je leskle tmavomodrá a purpurová, zobák a čelní lysina jsou červené barvy, spodek ocasu bílý a nohy růžové.

Zajímavosti

— patřila k oblíbeným chovancům již ve Starém Římě
— málokdy jí ze země, většinou si jednou nohou podává potravu do zobáku

Způsob života

Slípka má soumračnou či noční aktivitu. Létá velmi nemotorně, přesto umí zdolat i velké vzdálenosti. Ačkoli nemá plovací blány, je výborným plavcem. Velmi výrazný je hlasový projev slípek (zvláště v období rozmnožování), který se popisuje jako drsné pronikavé pištění nebo tlumené muzikální „tuk-tuk”. Mimo období rozmnožování vytváří někdy kolonie i o 300 jedincích.

Rozmnožování

Pohlavní dospělost nastává již v prvním či druhém roce života. Hnízdí v párech nebo malých skupinkách. Samice na konci března snáší 3 - 5 (zřídka i 7) leskle smetanových vajec s tmavými skvrnami do hnízda z rákosí a větviček, které je těsně nad hladinou vody nebo častěji plovoucí. U některých poddruhů hnízdí více samic v jednom hnízdě, není tedy vyjímkou hnízdo třeba s 12ti vejci, někdy i 50ti. Mláďata se líhnou současně po 23 - 25 dnech inkubace.

Mláďata

Mláďata již brzy opouští hnízdo, po dvou týdnech si sami hledají potravu, ačkoli je rodiče přikrmují ještě zhruba měsíc. Narozdíl od rodičů mají šedou barvu.

Potrava

vodní rostliny, jejich části a semena, bezobratlí (šneci, korýši, hmyz) a drobní obratlovci (malé ryby, žáby, kachňata), vejce obojživelníků apod..., při nedostatku potravy, požírá i mršiny

Dožívá se

asi 10 - 15 let

Výskyt

téměř celá Afrika, jižní a střední Asie, jihozápadní a část jihovýchodní Evropy, východní Austrálie a téměř celá Oceánie. Výjmečně zalétá až k nám. Vypuštěna byla i v jižní Floridě, kde je však její populace nežádoucí. V některých místech byla vyhubena. 

Biotop

břehy jezer, močálů, lagun a pomalu tekoucích vod s nízkým porostem (rákosí, ostřice, orobinec...)

Zvuky

hvízdání - 1:03
pištění - 0:08

Sponzoři

Cena adopce: 250 ,- Kč / měsíc
Toto zvíře adoptovali:

jméno a příjmení / firma město datum do počet zvířat
       
       

Fotografie


ZOO plná zážitků
По-русски Deutsch По-русски
Poslat email Homepage
Zoo Chleby