Pískomil mongolský

Meriones unguiculatus

English name Mongolian jird    Deutche name Mongolische Rennmaus    Russian name Когтистая песчанка   


Kmen: Strunatci (Chordata)
Podkmen: Obratlovci (Vertebrata)
Nadtřída: Čtyřnožci (Tetrapoda)
Třída: Savci (Mammalia)
Infratřída: Placentálové (Placentalia)
Řád: Hlodavci (Rodentia)
Podřád: Myšovci (Myomorpha)
Čeleď: Myšovití (Muridae)
Podčeleď: Pískomilové (Gerbillinae)

Rozměry

délka 8 - 12 cm + stejně dlouhý ocas, váha 70 - 110 g

Popis

hnědobéžový pískomil se špinavě bílým břichem a dlouhým ocasem zakončeným chomáčkem chlupů. V domácích chovech se vyskuteje i krémové, černé, zlaté, stříbrné, černobílé, bílé zbarvení a mnoho dalších (celkem asi 40).

Zajímavosti

— v nebezpečí "pouší" kůži z konce ocasu
— skáče do výšky až půl metru
— na Novém Zélandu má pískomil mongolský status "zakázaný nový organismus" (zvíře, které nesmí být do země dováženo)
— je to významný druh pro výzkum, jelikož jsou schopni si sami metabolicky vyrobit většinu potřebných vitamínů
— v nebezpečí předstírají smrt, nebo častěji "epileptický záchvat"

Způsob života

Žijí ve skupinách čítajících maximálně 20 jedinců (obvykle širší rodina). Vyhrabávají si spletité nory v hloubce 1,5 - 5 m. Zde mají ložnice, záchody, spižírny pro ukládání přebytků potravy. Nory mají až 20 vchodů, nezřídka velmi vzdálených - aby mohli pískomilové uniknout predátorům. Většinou jsou denní, přičemž nejstudenější a nejteplejší části dne tráví v norách, ale můžou být i noční, resp. s aktivitou neorientovanou ani na den ani na noc.
V domácích chovech se chovají vždy nejméně po dvou, neboť špatně snáší samotu (ta může vést až k psychickým poruchám).

Rozmnožování

Březost 24 - 26 dní. Rozmnožuje se jen jedna dominantní samice, která se paří s více samci. Běžný je incest, kdy bratři a otcové páří mladší samice těsně před jejich pohlavním dospěním. Tyto samice jsou schopné udržet sperma až 2 týdny, než jim dozrají vajíčka (poté opouští noru a bez přítomnosti dalšího samce zakládají vlastní rodinu). Pohlavní dospělost nastává ve 3 - 4 měsících.

Mláďata

2 - 8 mláďat, která v 16. dnech začínají příjmat pevnou potravu a po 20 - 25 dnech jsou odstavena

Potrava

semena, tráva apod. Nevyhledává čerstvé plody (i v zajetí po nich může mít průjem). V přírodě vydrží poměrně dlouho bez vody, jelikož ji je schopen generovat z uloženého tuku.

Dožívá se

okolo 2 dvou let, často ale i jen několik měsíců (v zajetí 3 - 4 roky)

Výskyt

poušť Gobi - Mongolsko a přilehlé oblasti Číny a Sibiře

Biotop

hlavně stepi a polopouště, ale i pouště a pastviny

Sponzoři

Cena adopce: 50 ,- Kč / měsíc
Toto zvíře adoptovali:

jméno a příjmení / firma město datum do počet zvířat
       
       

Fotografie


ZOO plná zážitků
По-русски Deutsch По-русски
Poslat email Homepage
Zoo Chleby