Pískomil křečkovitý

Pachyuromys duprasi

English name Fat-tailed Gerbil    Deutche name Fettschwanz-Rennmaus    Russian name Жирнохвостая песчанка   


Kmen: Strunatci (Chordata)
Podkmen: Obratlovci (Vertebrata)
Nadtřída: Čtyřnožci (Tetrapoda)
Třída: Savci (Mammalia)
Infratřída: Placentálové (Placentalia)
Řád: Hlodavci (Rodentia)
Podřád: Myšovci (Myomorpha)
Čeleď: Myšovití (Muridae)
Podčeleď: Pískomilové (Gerbillinae)

Rozměry

délka okolo 10 cm + 5 cm ocas, váha 40 g

Popis

středně velký žlutavo-šedý pískomil s bílým břichem (v zajetí se objevují již i různé barevné mutace). Na pískomila má poměrně krátké nohy, nízko položené uši a jakoby žádný krk - vypadá podobně jako křeček, ale má špičatý nos a delší tlustý ocas. Jsou oblíbení hlavně proto, že téměř nikdy nekoušou (dokonce prý ani divocí jedinci).

Zajímavosti

— dříve se česky jmenoval kyjochvost, mezi chovateli je nejčastěji nazýván pískomil tlustoocasý, což vychází (stejně jako názvy v jiných jazycích) z angličtiny, ale není to zcela přesný překlad, protože fat-tailed může být stejně tak tlustoocasý jako tučnoocasý a právě o tuk v tomto případě jde, nicméně (a možná právě proto) ani jeden z těchto názvů v české zoologické taxonomii neexistuje
— v ocase pískomila je uložen tuk, z něhož je pískomil schopen získávat vodu podobným způsobem jako velbloud z tuku v hrbech
— již u dvoutýdeních pískomilů lze rozeznat pohlaví - samičky mají na břiše lysá místečka (prsní bradavky)
— v domácích chovech je tento pískomil poměrně novinkou, ale velmi rychle se dostává do velké obliby, protože je nekousavý, jiný než opstatní pískomilové, samice velmi dobře odchovává mláďata atd. Vněkterých zemích již křížením jednotlivých poddruhů vznikají i barevné mutace (např. šedá nebo činčilová v Japonsku), v jiných zemích je však tento pískomil v zoo-shopech stále spíše vzácností (včetně třeba Německa, Francie, Británie...)

Způsob života

žijí obvykle v koloniích, ale občas i samostatně v opuštěných norách nebo si v tvrdém písku hrabou vlastní - velmi jednoduché asi metr dlouhé. V přírodě mají soumračnou aktivitu (v zajetí většinou denní), aktivují jen chvíli, jelikož velmi dlouho spí a to velmi tvrdým spánkem, který může připomínat až zimní spánek (občas jsou neprobuditelní). Často se věnují také písečné koupeli.

Rozmnožování

Pohlavní dospělost nastává ve 2 letech. Březost 19 dní. V zajetí se množí celoročně, ale samice s mláďaty bývá často agresivní, dokonce i vůči samci - nezřídka jej zabije, proto je lepší samce oddělit. Oddělený chov je vhodnější i pro rozmnožování - v zajetí se tito pískomilové (narozdíl od ostatních druhů) často vůbec nepáří, žijí-li trvale spolu (samec se proto dává k samici jen asi na týden, nejlépe v malém prostoru). Samice těchto pískomilů z nejvzornějších matek mezi pískomily.

Mláďata

většinou 3 - 6 mláďat, která jsou odstavena po 3 - 4 týdnech

Potrava

v přírodě jsou převážně hmyzožraví, ale požírají i rostlinnou potravu, v zajetí většinou přežívají na suchých směsích pro křečky nebo další hlodavce, nicméně měli by pravidelně dostávat i moučné červy, cvrčky nebo jiný hmyz, větvičky a jen občas a v malém množství ovoce a zeleninu (nejsou zvyklí na vysoký obsah vody a můžou trpět průjmy).

Dožívá se

v zajetí 5 - 8 let, v přírodě výrazně méně

Výskyt

severní Sahara (od Egypta, přes Lybii a Tunisko po Alžírsko)

Biotop

písečné oblasti s řídkou vegetací nebo skalnaté pouště

Sponzoři

Cena adopce: 50 ,- Kč / měsíc
Toto zvíře adoptovali:

jméno a příjmení / firma město datum do počet zvířat
       
       

Fotografie


ZOO plná zážitků
По-русски Deutsch По-русски
Poslat email Homepage
Zoo Chleby