Papoušek běloskvrnný

Mascarinus mascarinu

English name Mascarene parro    Deutche name Maskarenen-Papagei    Russian name Маскаренский попугай   


Kmen: Strunatci (Chordata)
Podkmen: Obratlovci (Vertebrata)
Nadtřída: Čtyřnožci (Tetrapoda)
Třída: Ptáci (Aves)
Nadřád: Letci (Neognathae)
Řád: Papoušci (Psittaciformes)
Čeleď: Papouškovití (Psittacidae)

Rozměry

délka 35 cm + ocas asi 14 cm, rozpětí křídel okolo 45 cm

Popis

Středně velký papoušek, který byl poprvé popsán roku 1674. Měl nápadný červený zobák, šedou až šeříkovou hlavu, bílý pruh na ocase a zbytek těla v různých odstínech hnědé nebo šedo hnědé barvy.

Zajímavosti

— do dnešních dob se dochavali pouhé dva vycpané exponáty - jeden v Pařížském a druhý ve Vídeňském muzeu. Několik muzeí pak vlastní některé kosti tohoto papouška. Za poměrně věrné a zdařilé se považují i některé dobové obrazy.

Způsob života

Ačkoli bylo v druhé polovině 18. století několik papoušků přivezeno do Evropy (hlavně Francie) a po nějaký čas zde byli chováni, moc se o jejich životě neví. Zřejmě moc nelétal (ačkoli to uměl) a poměrně dost času trávil na zemi.

Rozmnožování

k dispozici je jen velmi málo dobových zpráv, které se často rozchází a ani jedna nezmiňuje zhola nic o rozmnožování

Potrava

pravděpodobně semena, plody, ořechy

Výskyt

ostrov Réunion, objevují se i tvrzení, že žil také na Mauríciu, podle většiny odborníků je to však tvrzení mylné, jelikož na Mauríciu šlo ve skutečnosti o jiný druh - papouška širokozobého (Lophopsittacus mauritianus), který vyhynul koncem 17. století

Biotop

soudí se, že obýval lesy, ale ve skutečnosti neexistuje žádný důkaz, ani zmínka v dobových zprávách (kterých je pomálu)

Vyhubení

Rok vyhubení:
Poslední živý papoušek běloskvrnný byl na Réunionu spatřen roku 1770. Poslední jedinec pak uhynul ve zvěřinci krále Ludvíka I. Bavorského roku 1834, tyto zprávy jsou však často zpochybňovány, s tím, že papoušek uhynul již za vlády Maximiliána I. - okolo roku 1800 nebo dříve.
Příčiny a způsob vyhubení:
Podle morfologické stavby a kosterních nálezů se předpokládá, že tento papoušek špatně létal, proto se stával snadnou kořistí zvířat, která na ostrov zavlekli kolonisté (potkani, kočky apod.), jinou příčinou může být i poměrně značné odlesňování, či kombinace obého, ale ojevuje se i hypotéza, že se na vyhubení podíleli uprchlí otroci, kteří se skrývali v horách Réunionu a lovili kde co - mj. hojně i papoušky.
 

Sponzoři

Cena sponzoringu: libovolná (z administrativních důvodů však nejméně 500,- Kč, přičemž doba umístění sponzorské cedulky je 1 měsíc za každých 50 Kč)
Sponzoři tohoto zvířete:

jméno a příjmení / firma město datum do částka
       
       

Poznámka: více lidí projevilo zájem adoptovat vyhubená zvířata... Sochy samozřejmě adoptovat nelze, nicméně je možné stát se jejich sponzorem (přečtěte si více o této možnosti)

Fotografie


ZOO plná zážitků
По-русски Deutsch По-русски
Poslat email Homepage
Zoo Chleby