Osmák degu

Octodon degus

English name Degu    Deutche name Degu    Russian name Дегу   


Kmen: Strunatci (Chordata)
Podkmen: Obratlovci (Vertebrata)
Nadtřída: Čtyřnožci (Tetrapoda)
Třída: Savci (Mammalia)
Infratřída: Placentálové (Placentalia)
Řád: Hlodavci (Rodentia)
Podřád: Dikobrazočelistní (Hystricomorpha)
Čeleď: Osmákovití (Octodontidae)

Rozměry

délka okolo 15 cm + 5 - 10 cm ocas, váha 150 - 300 g

Popis

oblíbený domácí hlodavec s většíma zadníma nohama, hnědočernou barvou těla, krémovým břichem a světlejšími skvrnami okolo očí. Má větší uši a dlouhé hmatové vousy.

Zajímavosti

— jméno osmák je odvozeno od stoliček ve tvaru osmičky, název degu, užívaný ve většině jazyků pochází ze slova dewü z domorodého jihichilského araukánského jazyka Mapuche (Mapudungunština) a znamená myš nebo krysa
— v ČR se chová od 50. let 20. století - původně v laboratořích - osmáci jsou dodnes předmětem zájmu vědců, v souvislosti s výzkumem cukrovky (osmáci mají jiné složení inzulínu a nejsou schopni zpracovávat volné cukry)
— v nebezpečí může osmák "pustit" ocas, ale ten mu již nedoroste
— mají na hlodavce poměrně obsáhlý komunikační systém, který obsahuje asi 15 druhů různých zvuků (každy znamená něco jiného)
— osmáci vidí ultrafialové světlo, čehož využívají pravděpodobně ke komunikaci a značení teritoria, jelikož je jejich moč (značky) UV reflexivní (viditelná v UV světle)

Způsob života

žije ve velkých rodinných skupinách v norách, které mají často velmi propracovaný systém, stejně jako práce osmáků při jejich hloubení - osmáci svou práci koordinují, hrabou společně často při hrabání tvoří řetěz. Jsou denní a velmi aktivní a na hlodavce poměrně inteligentní.

Rozmnožování

pohlavní dospělost nastává již okolo 3 měsíců, ale vyzrálí jsou až později, páří se většinou až ve věku okolo 9 měsíců, březost okolo 90 dní. V přírodě hnízdí většinou společně několik samic a vypomáhají si s péčí o potomky. V zajetí se samci oddělují, jelikož je samice schopna znovu zabřeznout již 1 - 3 dny po porodu, což vede často k jejímu úhynu. V zajetí se množí obvykle 3x - 4x do roka, v přírodě většinou jen na podzim a to maximálně 3x - 4x za život, často ale nestihnou ani to.

Mláďata

obvykle 2 - 6 - mláďat, která se rodí dobře vyvinutá - se srstí, vidící, slyšící a brzy i lezoucí. Samice je kojí 4 - 6 týdnů, ale již po 2 týdnech začínají zvolna sama žrát. Odstaveny jsou v 6 - 9 týdnech.

Potrava

listí, kůra, semena, suchá tráva (seno), zelené části rostlin, větvičky, krom toho jsou koprofágní, tzn. že po sobě požírají trus kvůli trávení a získání živin, ale také proto, aby střeva pracovala i v době nedostatku potravy (hladu)

Dožívá se

v zajetí 6 - 8 let, v přírodě výrazně méně - může žít okolo 4 let, ale polovina populace padne predátorům ještě před prvním rokem života

Výskyt

Chile - mezi pobřežím a Andami na severu od regionu Atacama po region Maule na jihu

Biotop

polosuchá křovinatá krajina se středomořským klimatem (zvaná Matorral)

Sponzoři

Cena adopce: 50 ,- Kč / měsíc
Toto zvíře adoptovali:

jméno a příjmení / firma město datum do počet zvířat
       
       

Fotografie


ZOO plná zážitků
По-русски Deutsch По-русски
Poslat email Homepage
Zoo Chleby