Orel stepní

Aquila nipalensis

English name Steppe eagle    Deutche name Steppenadler    Russian name Степной орёл   


Kmen: Strunatci (Chordata)
Podkmen: Obratlovci (Vertebrata)
Nadtřída: Čtyřnožci (Tetrapoda)
Třída: Ptáci (Aves)
Nadřád: Letci (Neognathae)
Řád: Dravci (Accipitriformes)
Čeleď: Jestřábovití (Accipitridae)

Rozměry

délka 60 - 75 cm, váha 1,5 - 3,5 kg, rozpětí křídel 1,7 - 1,9 m (samice jsou větší než samci)

Popis

Jeden z nejoblíbenějších sokolnických dravců, ačkoli je méně obratný než ostatní orli. Má relativně krátký klínovitý ocas, šedočerný zobák, žluté pařáty, jinak je celý hnědý jen ocas a letky jsou načernalé, občas může mít načervenalý týl. Výrazná jsou jeho protažená žlutá ústa - koutky jsou až pod očima (což ho odlišuje od orla skalního).
Donedávna byl považován za jeden druh spolu s orlem okrovým, dnes má orel stepní nové latinské jméno, zatímco orlu okrovému zůstal název starý (tedy původně název orla stepního). Orel stepní je tmavší než orel okrový. Liší se i způsobem života - orel stepní je tažný, orel okrový není.

Zajímavosti

— ve střední Asii je využíván k lovu antilop, lišek a vlků
— v nedávné době bylo zjištěno (na základě zkoumání DNA), že orel stepní jsou vlastně dva druhy orlů - původní latinský název Aquila rapax dnes patří orlu okrovému a naopak orel stepní má dnes nové latinské jméno Aquila nipalensis
— hlas orla stepního je podobný hlasu vrány a může být laikem zaměněn

Způsob života

Žije v párech na území 7 - 50 km2. Je tažný - po období rozmnožování se přesouvají do Afriky, na Arabský poloostrov nebo Přední či Zadní Indie.

Rozmnožování

Hnízdo staví na zemi, kameni, stromě, keři nebo pod. Samice v období mezi dubnem a květnem snáší 1 - 2 (někdy 3) vejce na kterých se v sezení střídají oba rodiče po dobu 40 - 50 dní, oba pak mláďata i krmí. Pohlavně dospívají ve 3 - 4 letech.

Mláďata

Mláďata vylétají z hnízda asi po 50 dnech (většinou v srpnu), ale rodiče je přikrmují ještě měsíc. Jsou hnědookrová s bělavým peřím u kořene ocasu.

Potrava

různé druhy ptáků a savců od drobných hlodavců, přes králíky až po mladou srnčí a jelení zvěř, při nedostatku nepohrdne ani mršinou (většinou přejetá zvířata u silnice) nebo krade kořist ostatním dravcům

Dožívá se

50 - 60 let

Výskyt

od severní pobřeží Černého moře (Rumunsko, Ukrajina), přes jihovýchod Ruska po střední Asii a část Číny a Mongolska, na zimu se stěhuje do východní až jižní Afriky, části Arabského poloostrova, Přední Indie a severu Zadní Indie. Velmi vzácně zalétá i do ČR

Biotop

 otevřené suché roviny - stepi, savany, polopouště i pouště

Zvuky

volání 1 - 0:07
volání 2 - 0:05

Sponzoři

Cena adopce: 350 ,- Kč / měsíc
Toto zvíře adoptovali:

jméno a příjmení / firma město datum do počet zvířat
       
       

Fotografie


ZOO plná zážitků
По-русски Deutsch По-русски
Poslat email Homepage
Zoo Chleby