Nosál červený

Nasua nasua

English name Brown-nosed coati (South American caoati, ring-tailed coati)    Deutche name Südamerikanische Nasenbär    Russian name Обыкновенная носуха   


Kmen: Strunatci (Chordata)
Podkmen: Obratlovci (Vertebrata)
Nadtřída: Čtyřnožci (Tetrapoda)
Třída: Savci (Mammalia)
Infratřída: Placentálové (Placentalia)
Řád: Šelmy (Carnivora)
Podřád: Psotvární (Caniformia)
Čeleď: Medvídkovití (Procyonidae)

Rozměry

délka 35 - 70 cm + 35 - 70 cm ocas, výška v kohoutku okolo 30 cm, váha 3 - 7,5 kg

Popis

Nosál je medvídkovitá šelma zvaná též koati (z quati v brazilské portugalštině). Je barevně velmi variabilní - od šedé přes červenohnědou až po hnědou, obvykle má kroužkovaný ocas, ale někdy kroužkování zcela chybí, břicho je téměř bílé a konce nohou černé, stejně jako nos, okolo očí a na spodní straně tlamy převládá světlá, špinavě bílá nebo nažloutlá barva. Jako všichni nosáli, má prodloužený nos, dlouhý ocas a silné drápy.
Má vysoce vyvinuté všechny smysly, nejvíce však čich. Výrazný je též smysl pro rovnováhu - nosál běžně přechází i po velmi tenkých větvích (v zoo po laně), přičemž balancuje ocasem. Patří mezi nejběžnější malé šelmy nejen v zoo, ale v zookoutcích, zájmových chovech apod.

Zajímavosti

— prodlouženým nosem dokáže otáčet až o 45°
— domorodé indiánské kmeny chovaly a chovají samice nosálů pro jejich nesmírnou inteligenci jako domácí mazlíčky
— je často chován i mimo zoo a občas dochází k únikům, v některých zemích jsou tyto situace hlídány a sankcionovány (z obavy z invazivního chování vůči původním druhům, které je více než pravděpodobné), např. ve Šapnělsku je královským dekretem zanesen na seznam exotických invazivních zvířat, čímž je předem zakázáno jeho vypouštění do přírody a snad i  obchod, držení, transport atd.

Způsob života

Nosáli jsou velmi přizpůsobivá denní zvířata žijící na stromech i na zemi. Samice žijí s mláďaty ve smečkách (15 - 30 jedinců), samci osaměle - obvykle jim samice dovolí se přiblížit jen v době březosti, v jinou dobu je nemilosrdně zahání. Když se samci potkají, často mezi sebou bojují - o potravu, o samice o teritorium (ačkoli se jejich teritoria běžně překrývají)... Spí na stromech.

Rozmnožování

Samice se páří s více samci a je březí okolo 77 dní. Pohlavní dospělost nastává asi ve 2 letech.

Mláďata

Obvykle 1 - 7 mláďat, která samice rodí v dutině nebo hnízdě na stromě. Kojí je jen asi měsíc. Smice zůstávají ve smečce s matkou, samci jsou ve dvou letech vyhnáni.

Potrava

Jako většina medvídkovitých šelem je nosál všežravec, žere různé plody, hlízy, vejce, mláďata ostatních zvířat (hlavně ptáčata), drobné zemní obratlovce a bezobratlé. Potravu hledají všude - vysoko v korunách stromů, v nejvyšších patrech pralesa, ale i na zemi, kde kvůli tomu běžně převrací kameny a slídí, co je pod nimi.

Dožívá se

okolo 7 let, v zajetí 14 - 17 let

Výskyt

kromě Chile žije ve všech zemích Jižní Ameriky - od severu Uruguaye a Argentiny, přes Paraguay a Brazílii po Peru a Ekvádor na západě a Kolombii, Venezuelu a všchny tzv. Guyany na severu. Vysazen byl na chilském Souostroví Juana Fernandéze, aby redukoval stavy myší, ale dnes je tam považován za nežádoucí druh, jelikož místo myší vybírá ptačí hnízda.

Biotop

listnaté a smíšené lesy nebo deštné pralesy, většinou v nížinách, lokálně však až do 2500 m.n.m.

Zvuky

čmuchání a štrachání - 1:10
funění - 0:16
pištění - 0:01

Sponzoři

Cena adopce: 450 ,- Kč / měsíc
Toto zvíře adoptovali:

jméno a příjmení / firma město datum do počet zvířat
       
       

Fotografie


ZOO plná zážitků
По-русски Deutsch По-русски
Poslat email Homepage
Zoo Chleby