Myška africká

Mus minutoides

English name African Pygmy Mouse    Deutche name Afrikanische Zwergmaus (Knirpsmaus)    Russian name Карликовая мышь   


Kmen: Strunatci (Chordata)
Podkmen: Obratlovci (Vertebrata)
Nadtřída: Čtyřnožci (Tetrapoda)
Třída: Savci (Mammalia)
Infratřída: Placentálové (Placentalia)
Řád: Hlodavci (Rodentia)
Podřád: Myšovci (Myomorpha)
Čeleď: Myšovití (Muridae)
Podčeleď: Pravé myši (Murinae)

Rozměry

délka 3 - 8 cm + 2 - 4 cm ocas, váha 4 - 12 g

Popis

maličká, dokonce nejmenší myška s šedým až cihlově červeným tělem a bílým břichem

Zajímavosti

— dosahuje zhruba stejných rozměrů jako evropská myška drobná, je však o něco subtilnější a má nepatrně kratší ocásek, proto se považuje za nejmenšího hlodavce světa

Způsob života

žije v koloniích, rodinných skupinách nebo občas i v párech v norách před které staví oblázky, aby z nich ráno mohla slízat rosu. Výborně šplhají po kamenech. Aktivní jsou ve dne i v noci, ačkoli v noci, či za soumraku nejvíce.

Rozmnožování

Rozmnožování není vázáno na žádnou dobu, probíhá průběžně po celý rok. Pohlavní dospělost 6 - 8 týdnů, březost asi 20 dní

Mláďata

2 - 4 (obvykle 3) holá nevidoucí mláďata, která neváží ani jeden gram. Po 2 týdnech otvírají oči a po 4 týdnech je matka odstavuje

Potrava

malá semena (nejraději proso), zelené části rostlin, plody, drobný hmyz nebo jeho vývojová stádia, v zajetí vařená vejce, sýr apod.

Dožívá se

okolo 2 let, ale v zajetí jsou známy i myšky čtyřleté

Výskyt

subsaharská Afrika na jihu až po Zimbabwe, Mozambik a sever JAR

Biotop

travnaté plochy, otevřené křovinaté oblasti, stepi, někdy i v blízkosti lidských obydlí, vždy však v blízkosti vody

Sponzoři

Cena adopce: 50 ,- Kč / měsíc
Toto zvíře adoptovali:

jméno a příjmení / firma město datum do počet zvířat
       
       

Fotografie


ZOO plná zážitků
По-русски Deutsch По-русски
Poslat email Homepage
Zoo Chleby