Medvěd ušatý

Ursus thibetanus

English name Asian black bear    Deutche name Kragenbär    Russian name Гималайский медведь   


Kmen: Strunatci (Chordata)
Podkmen: Obratlovci (Vertebrata)
Nadtřída: Čtyřnožci (Tetrapoda)
Třída: Savci (Mammalia)
Infratřída: Placentálové (Eutheria)
Řád: Šelmy (Carnivora)
Podřád: Psotvární (Caniformia)
Čeleď: Medvědovití (Ursidae)
Podčeleď: Medvědi (Ursinae)

Rozměry

v kohoutku 70 - 100 cm, délka 120 - 180 cm, ocas jen 6 - 10 cm, váha samce 110 - 150 kg, někdy i více, samice jen 60 - 90 kg, (největší medvěd v přírodě měl okolo 200 kg, v zoo však mívají občas díky překrmování i více - údajně až 225 kg)

Popis

menší druh medvěda, dříve zvaný himalájský, je od ostatních medvědů snadno rozpoznatelný podle černé barvy, bílé náprsenky ne tvaru písmene "V" někdy "Y", kulatých nepřiléhavých uší, štíhlejší tlamy a delší srsti na krku (která někdy tvoří jakoby límec nebo hřívu). 

Zajímavosti

― medvědi, zvláště asijské druhy, jsou loveni pytláky pro žluč, kterou místní považují za léčivou. V některých zemích Asie jsou z tohoto důvodu drženi i na farmách v miniaturních klecích, kde je jim žluč za plného vědomí velmi bolestivě odebírána. Odhzaduje se, že jen v Číně je takto týráno až 9000 medvědů.
― oproti evropským a americkým medvědům, mají asijské druhy kratší zadní nohy a o to silnější přední - medvěd ušatý je schopen vyšplhat na strom i s oběma zlomenýma zadníma nohama (jen pomocí předních)
― po zadních nohách umí vzpřímeně ujít 200 m, někdy dokonce i více než 300 m
― medvěd ušatý je evolučně nejméně změněným druhem ze všech medvědů (tzn. nejméně odlišný od svých předků), proto se mnoho vědců domnívá, že právě z tohoto medvěda se vyvinuli všichni ostatní

Způsob života

Žijí samotářsky (kromě období rozmnožování) nebo v malých rodinných skupinkách (samice a dvoje poslední mláďata). Více než polovinu času, kdy bdí, tráví na stromech, ale nejraději se vyhřívá na slunci a spí. Po zemi se pohybuje pomalou a ostražitou chůzí, ale když je třeba, dokáže i velmi rychle běžet. Obratně si počíná i při lezení nejen po stromech, ale také po skalách a velmi dobře plave. Jsou denní, ale žijí-li v blízkosti lidských obydlí, aktivují hlavně v noci. V chladnějších severských oblastech někteří medvědi zimují, častěji se však přesunou do nižších poloh. Březí samice (jsou-li březí brzy), zimují téměř vždy.

Rozmnožování

probíhá od červa do října (podle lokality). Po 6 - 7 měsíční březosti samice rodí 1 - 4 medvíďata - ve všech lokalitách v únoru až březnu (kvůli zpožděné implantaci - zahnízdění oplozeného vajíčka). Další zabřeznutí je zpravidla až po 2 - 3 letech. Pohlavní dospělost ve 2. až 3. roce života. 

Mláďata

Porodní váha medvíďat je 300 - 450 g, rodí se holá a slepá, po 4 dnech začínají chodit a po týdnu otvírají oči. Brloh s matkou opouští až asi po třech měsících. Nejméně do dvou let se zdržují v její  blízkosti.

Potrava

kořínky, výhonky, byliny, houby, žaludy, semena, ořechy, ovoce a další plody, hmyz a jeho larvy, med, často také plodiny z lidských polí a občas odpadky

Dožívá se

až 25 let (rekord v zajetí je téměř 44 let)

Výskyt

střední, jižní, východní a jihovýchodní Asie - Himaláje, sever Indického subkontinentu, Korejský poloostrov, severovýchodní Čína, ruský Dálný východ, japonské ostrovy Honšú a Šikoku, Taiwan, jihozápadní Pákistán a jihovýchodní Írán

Náš chov

Náš pár medvědů ušatých žije v pavilonu medvědů, který jsme slavnostně otevřeli v roce 2018. Oba medvědi pochází ze Zoo Chita v Rusku. Samec Balu se narodil v r. 2017, samice Angara v r. 2016, do ZOO Chleby přicestovali v březnu 2018.

Biotop

listnaté  či smíšené lesy, lesy s trnitými křovisky v hornatých oblastech v nadmořské výšce 3500 - 3700 m.n.m. (v zimě sestupuje o 2000 m níže do údolí)

Zvuky

medvědice s medvíďaty - 0:06

Sponzoři

Cena adopce: 2.000 ,- Kč / měsíc
Toto zvíře adoptovali:

jméno a příjmení / firma město datum do počet zvířat
       
       

 

ZOO plná zážitků
По-русски Polski Deutsch English
Poslat email Homepage
Zoo Chleby