Lemur kata

Lemur catta

English name Ring-tailed lemur    Deutche name Katta    Russian name Кошачий лемур (катта)   


Kmen: Strunatci (Chordata)
Podkmen: Obratlovci (Vertebrata)
Nadtřída: Čtyřnožci (Tetrapoda)
Třída: Savci (Mammalia)
Infratřída: Placentálové (Placentalia)
Řád: Primáti (Primates)
Podřád: Poloopice (Strepsirrhini)
Čeleď: Lemurovití denní (Lemuridae)

Rozměry

délka 40 - 45 cm, délka ocasu až 63 cm, váha okolo 2,2 kg

Popis

nejznámější, nejhojnější a v zoo nejčastěji chovaný lemur. Je šedo-bílý, má zřetelnou obličejovou „masku” a dlouhý pruhovaný ocas, který slouží jako kormidlo při dlouhých skocích a také jako dorozumívací prostředek ve vysoké trávě. 

Zajímavosti

— lemuři dostali své jméno podle římských lemuros - duchů zemřelých, kteří se za noci ozývali pekelným kvílením, křikem a nářky, což v případě kat vystihuje hlasové projevy, nikoli povahu - katy patří k nejhlasitějším primátům a disponují komplexní řadou komunikační „výslovnosti”, ale v žádném případě nepůsobí jako strašidla, jsou to naopak velmi mírumilovná stvoření, která ve své domovině nezřídka zavítají i do měst.

— často i divocí jedinci přibíhají na opakované volání „makííí” (proto si v malgaštině vysloužily i takové jméno).

— mají velmi hustou srst (s kterou si neporadí ani elektrické nůžky), ale špatnou termoregulaci, proto ráno vysedávají s roztaženýma rukama a odhaleným břichem, natočeni k vycházejícímu slunci.

Způsob života

žijí ve skupinách čítajících okolo 30 jedinců, jimž vládne nejzkušenější samice a vníž nejsou trpěni samci.

Rozmnožování

samice je říjná obvykle jen 4 - 6 hodin, maximálně 2 - 3 dny. Během této doby se páří s více samci. Březost 136 dní.

Mláďata

Obvykle jen jedno mládě, které se první 2 týdny vozí na matčině břiše, poté přechází na záda. V lemuří tlupě se vše točí okolo mláďat - mláďata mohou sát od kterékoli matky, všechny samice si vzájemně pomáhají s hlídáním a velmi ochotně, téměř pravidelně, se také ujímají i sirotků. Mládě je kojeno asi 5 měsíců, plně samostatné je od půl roku.

Potrava

potrava převažuje rostlinná (plody a listy - obvykle 50% jídelníčku tvoří tamarind), ale i hmyz, ptáčata a malé druhy chameleonů.

Dožívá se

15 -20 let (v zajetí i déle – až 27 let)

Výskyt

jižní až jihozápadní Madgaskar

Biotop

lesy s trnitým podrostem, ze všech lemurů tráví nejvíce času na zemi. V některých oblastech Madagaskaru nezřídka zavítá až do center menších měst.

Zvuky

houkání, štěkání - 0:29
kňourání, mňoukání - 0:02
cvakání se zavřenou pusou - 0:01
křik upozorňující na šelmu - 0:01

Sponzoři

Cena adopce: 450 ,- Kč / měsíc
Toto zvíře adoptovali:

jméno a příjmení / firma město datum do počet zvířat
       
       
ZOO plná zážitků
По-русски Deutsch По-русски
Poslat email Homepage
Zoo Chleby