Klokan Bennettův

Macropus rufogriseus fruticus

English name Bennett's wallaby    Deutche name Bennett-Wallaby (Bennett-Känguru)    Russian name Валлаби Беннетта (Кенгуру Беннетта)   


Kmen: Strunatci (Chordata)
Podkmen: Obratlovci (Vertebrata)
Nadtřída: Čtyřnožci (Tetrapoda)
Třída: Savci (Mammalia)
Infratřída: Vačnatí (Metatheria)
Nadřád: Australští vačnatci (Australidelphia)
Řád: Málozubí (Diprotodontia)
Podřád: Klokani (Macropodiformes)
Čeleď: Klokanovití (Macropodidae)
Podčeleď: Klokani praví (Macropodinae)

Rozměry

délka 65 - 95 cm + ocas 65 - 85 cm, váha 11 -27 kg

Popis

Středně velký klokan - nejznámější a nejběžnější poddruh klokana rudokrkého. Je velmi odolný a nenáročný, snáší i evropskou zimu, proto je častým chovancem nejen v zoo, ale v zajetí obecně. 
Pozná se podle narudlého krku na plecích a červenohnědého týlu, běžní jsou však i bílí klokani.

Zajímavosti

— u nás byl úspěšně a ve větší míře chován již na počátku 20. stol (v oboře knížete Hohenlohe u Poděbrad)
— březí samice je schopna oddálit porod až do příštího léta (tj. až o 8 měsíců)
— kromě Austrálie, resp. Tasmánie, se lze s divokými klokany rudokrkými (různými poddruhy) setkat na skotském ostrůvku Inchconnachan, kde byl vysazen v 70. letech, na ostrově Man a v lese Rambouillet asi 50 km od Paříže - v obou případech jde o skupinky založené párem, který kdysi utekl ze zoo. Další minipopulace jsou zřejmě i v Anglii (na více místech) a na Jižním ostrově Nového Zélandu. Ve většině případů jde o skupinky řádově do 30 ks.

Způsob života

Aktivní je hlavně za soumraku, kdy vyráží na pastvu - často v rodinných nebo příbuzenských skupinách, které nemají žádného vůdce (jinak žije samotářsky). 

Rozmnožování

Samice je březí poměrně dlouho - až 40 dnů. Mláďata se, narozdíl od běžných klokanů rudokrkých, rodí výhradně v období únor - březen (léto jižní polokoule). Pohlavní dospělosti samice dosahují ve 14 měsících, samci v 19.
Rozmnožování klokanů a dalších vačnatců je mezi savci absolutně nestandardní, někdy šokující záležitostí od samého počátku, tedy početí až po péči o potomstvo... Přečtšte si více o rozmnožování vačnatců a ptakořitných.

Mláďata

Mláďata se rodí na etapy jako u ostatních klokanů a většiny vačnatců, zatímco jedno je ve vaku, jiné již běhá a další je v embryonální fázi připraveno k pozdějšímu porodu.

Potrava

Tráva, výhonky, listy. Příjmá i poměrně chudou potravu, kterou ostatní býložravci odmítají. Má přizpůsobený - složený žaludek. Ten sice nedosahuje dokonalosti přežvýkavců, ale umožňuje trávení celulózy a následné přežvykování natrávené potravy.

Dožívá se

12 - 15 let

Výskyt

Tasmánie

Biotop

křoviny, blahovičníkové lesy a stepi

Zvuky

chrčení - 0:18

Sponzoři

Cena adopce: 420 ,- Kč / měsíc
Toto zvíře adoptovali:

jméno a příjmení / firma město datum do počet zvířat
Ilona Štěpánková Rožďalovice 5.12. 2017 1 ks
       

Fotografie


ZOO plná zážitků
По-русски Deutsch По-русски
Poslat email Homepage
Zoo Chleby