Jeřáb panenský

Anthropoides virgo

English name Demoiselle crane    Deutche name Jungfraukranich    Russian name Красавка   


Kmen: Strunatci (Chordata)
Podkmen: Obratlovci (Vertebrata)
Nadtřída: Čtyřnožci (Tetrapoda)
Třída: Ptáci (Aves)
Nadřád: Letci (Neognathae)
Řád: Krátkokřídlí (Gruiformes)
Čeleď: Jeřábovití (Gruidae)

Rozměry

délka těla 1 m, rozpětí křídel 150 - 170 cm, váha 2 - 3 kg

Popis

Nejmenší druh jeřába, je šedopopelavý, přední část krku a boky hlavy jsou černé, od očí k zadní části hlavy má bílé pruhy ukončené převislým peřím. Samice vypadá stejně jako samec, jen je nepatrně menší.

Zajímavosti

— jeřábi táhnou do svých zimovišť ve výšce 5 - 8 km (jako létají středně velká dopravní letadla)
— v indickém Rádžastánu mají jeřábi tradiční migrační přestávku, na jednom místě jich sedá mnoho stovek, místní je zde po léta krmí a pravidelně se sem v tomto období sjíždějí pozorovatelé a turisti
— v Indii a Pákistánu se jeřábi panenští jmenují koonj a přeneseně se tak říká i krásným ženám (asi tak jako se u nás používá označení kočka)

Způsob života

Je tažným ptákem - na přelomu srpna a září se jeřábi shromažďují do obrovských hejn (okolo 400 jedinců) a pak houfně vyráží do svých zimovišť (v době tahu bývá loven sportovními střelci). V zimovištích se většinou hejnují s jeřábi popelavými, ale udržují si samostatné sociální skupiny uvnitř hejna. Na přelomu března a dubna se vrací zpět.

Rozmnožování

Jsou monogamní, při námluvách spolu pár tančí - stejně jako u všech ostatních druhů, avšak narozdíl od jiných (např. jeřábů popelavých), při tanci méně skáčí a více baletí. Pro hnízdění vyhledávají prostor s ostrůvkovitě rostlými křovinami, aby byli dostatečně skryti a přitom měli přehled nad krajinou.
Samice snáší 2, výjmečně až 3 olivově zelená, šedá nebo hnědá vejce o váze asi 110 g do hnízda na zemi. V sezení se střídají oba rodiče po 27 - 31 dnů. Pohlavní dospělosti dosahují ve 2 - 3 letech.

Mláďata

Mláďata se líhnou v květnu až červnu a již po dvou měsících začínají létat. Mladí ptáci jsou šedohnědí s tmavými pruhy na křídlech, břicho je bělavé a boky hlavy nažloutlé. Do dospělé barvy přepeří po prvním roce.

Potrava

semena a jiné části rostlin, ale hlavně drobní živočichové (měkkýši, bezobratlí...)

Dožívá se

věk v přírodě není zcela znám, v zajetí se dožívá 27 a více let, někteří údajně i přes 65 let

Výskyt

východní Evropa a střední Asie od Černého moře po severovýchodní Čínu a Mongolsko, malá skupina žije ve východním Turecku, dříve žili i v Rumunsku.
Černomořská populace zimuje v severovýchodní Africe, Asijská populace zimuje v Indii.

Biotop

různé travnaté porosty - zaplavené, hornaté, pastviny, často blízko potoků a jezer, ale také stepi polopouště, i pouště

Zvuky

hejno - 0:53
hejno v letu - 0:16
kuře - 0:04
skřehotání - 0:20
vrčení - 0:06

Sponzoři

Cena adopce: 250 ,- Kč / měsíc
Toto zvíře adoptovali:

jméno a příjmení / firma město datum do počet zvířat
       
       

Fotografie


ZOO plná zážitků
По-русски Deutsch По-русски
Poslat email Homepage
Zoo Chleby