Holoubek diamantový

Geopelia cuneata

English name Diamond dove    Deutche name Diamanttäubchen    Russian name Бриллиантовая полосатая горлица   


Kmen: Strunatci (Chordata)
Podkmen: Obratlovci (Vertebrata)
Nadtřída: Čtyřnožci (Tetrapoda)
Třída: Ptáci (Aves)
Nadřád: Letci (Neognathae)
Řád: Měkkozobí (Columbiformes)
Čeleď: Holubovití (Columbidae)

Rozměry

délka 19 - 21 cm, váha okolo 45 g

Popis

malý holub se skvrnitými křídly, s šedomodrou hlavou, krkem a hrudí, šedohnědými zády a ocasem, krémovým břichem, červeným okolím oka a růžovýma nohama. Mezi chovateli okrasných ptáků již však existují i různé barevné mutace (stříbrné, izabelové, skořicové, mramorované, žluté, červené...).

Zajímavosti

― v zoo byli poprvé chováni již v roce 1868 v Londýně a hned o 2 roky později se rozmnožili, další 3 roky na to s nimi začal obchodovat i Hagenbeck (známý německý obchodník se zvířaty a pozdější majitel zoo v Hamburku)

Způsob života

žije v párech nebo malých skupinkách. Často pobíhá po zemi (kolébavou chůzí), ačkoli výborně létá. Pokud nastanou velmi nepříznivé podmínky, migruje na jih.

Rozmnožování

Většinou na jaře holoubci staví hnízdo z větviček a / nebo trávy, do kterého samice snáší 2 bílá vejce a na nich pak sedí 13 - 14 dní.

Mláďata

mláďata jsou krmivá, hnízdo opouštějí dva týdny po vylíhnutí. Jsou šedá a chybí jim skvrnění na křídlech.

Potrava

semena, v menší míře i hmyz (především mravenci)

Dožívá se

3 - 5 let, v zajetí běžně 10 - 15 let, nezřídka déle (až 20 let)

Výskyt

severní, západní a centrální Austrálie, malá populace byla vypuštěna na Portoriku

Biotop

lesy a akáciové porosty blízko vody

Zvuky

volání - 0:16
vrkání - 0:20
zpěv - 0:17

Sponzoři

Cena adopce: 60 ,- Kč / měsíc
Toto zvíře adoptovali:

jméno a příjmení / firma město datum do počet zvířat
       
       

Fotografie


ZOO plná zážitků
По-русски Deutsch По-русски
Poslat email Homepage
Zoo Chleby