Gueréza pláštíková

Colobus guereza

English name Mantled guereza (Black and White Colobus)    Deutche name Mantelaffe (Guereza)    Russian name Восточный колобус   


Kmen: Strunatci (Chordata)
Podkmen: Obratlovci (Vertebrata)
Nadtřída: Čtyřnožci (Tetrapoda)
Třída: Savci (Mammalia)
Infratřída: Placentálové (Placentalia)
Řád: Primáti (Primates)
Podřád: Vyšší primáti (Haplorrhini)
Čeleď: Kočkodanovití (Cercopithecidae)

Rozměry

samec měří 60 - 65 cm samice 55 - 60 cm + ocas 52 - 85 cm, váha samce je mezi 9 a 14 kg, samice 8 -10 kg

Popis

Středně velká opice, nejznámější z gueréz, je leskle černá s dlouhým na konci bílým ocasem, bílým pláštíkem na bocích a na spodní straně zad. Bíle lemovaný má i obličej, což vytváří typickou masku. Má plochý, nízko položený nos, který se bezmála dotýká tlamy, téměř zakrnělý palec a dlouhé zadní nohy uzpůsobené skokům.

Zajímavosti

— dříve se hojně lovila pro svou srst, z níž se vyráběly různé ozdoby - jak domorodé, tak v Evropě
— latinské jmého colobus (užívané i v jiných jazycích) je z řečtiny a znamená zmrzačený, což odráží zakrnělé palce
— první gueréza se v Evropě objevily až roku 1890 v Berlínské ZOO
— guerézí řev je slyšet asi kilometr, jakmile je zaslechne samec sousední skupiny, přidá se a řve také, v končné fázi tak řve několik samců zároveň a jejich společný řev se rozléhá pralesem na ploše několika čtverečných kilometrů

Způsob života

Je společenská, tvoří skupinky o 3 - 15 jedincích (obvykle 6 - 9), složené z jednoho vedoucího samce, několika samic a jejich mláďat. Skupina obývá území o ploše asi 15 ha. Jiné guerézy ze svého teritoria vyhání hlasitými zvuky táhnoucími se celým pralesem.
Je neobyčeně pohyblivá a mrštná a výborně skáče, spatří-li predátora zmízí během několika sekund i s celou skupinou v korunách stromů.

Rozmnožování

Březost trvá 5 měsíců. Mláďata mívá jednou tak za 20 měsíců. Pohlavně dospívá ve 4 - 6 letech.

Mláďata

Obvykle se rodí jediné mládě, které je téměř celé bílé a v prvních týdnech zcela závislé na matce. Těší se velké pozornosti celé skupiny. O mláďata se částečně starají i jiné samice, ačkoli především samozřejmě matka. Samci mláďata zpočátku ignorují (prvních 4 - 5 týdnů). Od  2 - 2,5 měsíce věku zajímají mladé guerézy sami žrát a během 3 - 4 měsíců přebarví do dospělého šatu.

Potrava

Květy, větvičky, pupeny, semena, ovoce a jiné plody, občas drobné členovce, ale hlavně listí, které je hlavní a většinovou složkou potravy. Z toho důvodu má gueréza třídílný žaludek a v něm mikroby rozkládající celulózu listů.

Dožívá se

12 - 15 let, v zajetí okolo 20 - 23 let

Výskyt

rovníková Afrika od Etiopie, Keni a Tanzánie na východě, po  Gabun, Kamerun, Rovníkovou Guineu a Nigérii na západě

Biotop

koruny stromů v tropických deštných lesích a zalesněných lokalitách nížin i hornatých území. Nejraději se zdržuje na vlhkých místech, nejčastěji v blízkosti potoků, řek a jezer. Pokud má nedostatek potravy, vydává se i na plantáže.

Zvuky

řev více samců v pralese - 1:33
samčí řev - 0:10
naštvané houkání - 0:01

Sponzoři

Cena adopce: 1.000 ,- Kč / měsíc
Toto zvíře adoptovali:

jméno a příjmení / firma město datum do počet zvířat
       
       

Fotografie


ZOO plná zážitků
По-русски Deutsch По-русски
Poslat email Homepage
Zoo Chleby