Gepard kapský

Acinonyx jubatus jubatus

English name South African Cheetah    Deutche name Südafrikanischen Gepard    Russian name Южноафриканский Гепард   


Kmen: Strunatci (Chordata)
Podkmen: Obratlovci (Vertebrata)
Nadtřída: Čtyřnožci (Tetrapoda)
Třída: Savci (Mammalia)
Infratřída: Placentálové (Placentalia)
Řád: Šelmy (Carnivora)
Podřád: Kočkotvární (Feliformia)
Čeleď: Kočkovití (Felidae)
Podčeleď: Gepardi (Acinonychinae)

Rozměry

délka 110 - 150 cm + 70 - 90 cm ocas, výška 70 - 90 cm, váha se pohybuje okolo 40 kg

Popis

Gepard je jediným druhem svého rodu, vytváří 6 poddruhů (z toho 2 asijské), jinak je ale jeho systematické zařazení předmětem sporů - po dlouhá léta byl v samostatné podčeledi, v nové systematice byl  zařazen mezi malé kočky (k nimž má blíže než k velkým), v současné době je opět upřednostňovaná verze, kdy není gepard ani mezi malými, ani mezi velkými kočkami.
Neumí řvát, přede jako kočka. Má jen polozatažitelné drápy, proto neleze po stromech - jeho tělo je stavěno především na mimořádně rychlý běh (podobně podobně jako tělo chrtů).
Mnozí lidé si pletou kresbu geparda s kresbou na srsti levharta nebo jaguára, ve skutečni je však značně rozdílná - gepard má těle menší skvrny, které jsou vždy plné, zatímco levharti a jaguáři mají květovitě vypadající shluky skvrn (tzv. rozety) s prázdným (levhart) nebo tečkovaným (jagár) středem. Vzácně se vyskytuje i barevná odchylka se splývajícími černými fleky - tzv. gepard královský.

Zajímavosti

— gepard je nejrychlejším savcem planety, na krátké vzdálenosti dokáže vyvinout rychlost 110 - 130 km/h, při běhu se pohybuje až sedmimetrovými skoky.
— gepardí koťata jsou častou kořistí ostatních šelem nebo paviánů, jejich mortalita (úmrtnost) je tak vysoká, že byla příčinou vzniku zvláštní domorodé legendy...  -  kvůli typické obličejové masce domorodci geparda nazývají plačící kočkou, která pláče právě proto, že přišla o mláďata (až 95% se jich nedožije 1 roku).
— v historii byl oblíbeným zvířetem panovníků - pro potěšení, jako symbol moci, pro lov gazel a dokonce i do válek 
— gepard je místy stále využíván např. i na letištích, k  lovu králíků atd. (u nás je jediný na letišti Brno - Tuřany)
— mezi lovci samotáři (tj. bez těch, co loví ve skupinách) je gepard nejúspěšnějším predátorem - až 70% jeho loveckých pokusů končí úspěchem, a to i přesto, že jakmile kořist nedostihne do 20 sekund, lov obvykle vzdává.

Způsob života

žije samotářsky nebo skoro samotářsky, tj. ve skupinkách o 2 - 5 jedincích, které tvoří kočka s odrostlými mláďaty, sourozenci nebo dospělí samci. V místech, kde nežijí jiné velké šelmy se občas sdružují i do větších smíšených skupin (do 20 jedinců).

Rozmnožování

pohlavní dospělost nastává u samců okolo 1 roku u samic o rok později, pářit se však začínají většinou až ve třech letech, samice je březí 90 - 98 dní
Velkým problémem gepardů je příbuzenská plemenitba. Gepardi v minulosti podlehli tzv. efektu hrdla lahve - náhle rapidně poklesl jejich stav a přeživším nezbylo než se množit s příbuznými. Tím došlo mj. i k výraznému poklesu oplozovací schpnosti spermií - gepardí samci jich mají jen velmi malé množství (asi 10% počtu spermií u lva) a i z toho mála je až 75% defektních (jsou deformované, mají dva i více bičíků, nebo naopak žádný...). Dnes jsou údajně všichni gepardi do značné míry vzájemně geneticky příbuzní.

Mláďata

Obvykle 1 - 3 mláďata, občas až 5. Ta se stávají velmi častou kořistí jiných predátorů, proto je kočka často přenáší z místa na místo. Mláďata sají asi 4 měsíce a do 1,5 roku věku zůstávají s matkou. Pokud samice přijde o 2 ze 3 koťat, obvykle se přestane starat i o to poslední - vzhledem k velkému výdeji energie apod., se jí péče o jediného potomka nevyplatí.
Mláďata mají delší světlou hřívu.

Potrava

hlavně menší kopytníci (gazely, menší druhy antilop, mláďata zeber, pakoňů...), občas i perličky, zajíci nebo pod. Gepard loví štvaním, když uloví kořist, musí nejdříve dlouho odpočívat (výdej energie na tak rychlý běh je obrovský), pak teprve se na ni vrhne a snaží se sežrat co největší množství, protože o kořist často přichází - seberou mu ji lvi nebo hyeny. K dříve ulovené kořisti se gepard nikdy nevrací.

Dožívá se

okolo 12 let, v zajetí okolo 20 let

Výskyt

původně žil téměř v celé Africe a velké části jv. Asie, dnes žije již jen ve stř. a záp. Africe a pár posledních jedinců v Íránu. Jeden mrtvý gepard byl nedávno objeven i v Pákistánském Balúčistánu, tam je však situace (vzhledem k bezpečnostním rizikům) podrobně nezmapovaná. Největší africká populace je v Namíbii. V posledních letech se uvažuje o znovuvypuštění gepardů v Indii (avšak poddruh z Afriky). 

Biotop

rozlehlé otevřené oblasti (savany, polopouště), v Namíbii i křovinaté oblasti s horským terénem.

Zvuky

gepardí předení - 0:07

Sponzoři

Cena adopce: 1.700 ,- Kč / měsíc
Toto zvíře adoptovali:

jméno a příjmení / firma město datum do počet zvířat
Jiří Šimeček Chlumec nad Cidlinou 29.10. 2017 0,1
       
ZOO plná zážitků
По-русски Deutsch По-русски
Poslat email Homepage
Zoo Chleby