Emu hnědý

Dromaius novaehollandiae

English name Emu    Deutche name Gewöhnlicher Emu    Russian name Эму   


Kmen: Strunatci (Chordata)
Podkmen: Obratlovci (Vertebrata)
Nadtřída: Čtyřnožci (Tetrapoda)
Třída: Ptáci (Aves)
Nadřád: Běžci (Paleognathae)
Řád: Kasuáři (Casuariiformes)
Čeleď: Emuovití (Dromaiidae)

Rozměry

výška 150 - 190 cm, váha 20 - 55 kg

Popis

druhý největší existující nelétavý pták. Má přiléhavé hnědé peří, na hlavě černé většinou  "kudrnaté", modravou hlavu, silný černý zobák a tmavé silné nohy. Peří působí jako srst, což je způsobeno jeho zvláštní strukturou tzv. zdvojeného pera - z každého brku vyrůstají dva dlouhé ostny ("stonky")  na nichž jsou krátké řídké prapory. Takové peří pomáhá emuům proti přehřívání a k odvodu dešťové vody z povrchu těla.

Zajímavosti

— chová se i na farmách - pro maso, kůži a olej (ten se používal původně hlavně do lamp a domordci z něj připravovali medicínu a své tradiční barvy)
— vejce jsou sice velká (průměrně 13 x 9 cm, váží obvykle okolo 500 g, někdy až 900 g), ale v poměru k velikosti dospělého ptáka, jsou jedny z nejmenších
—  dokáže běhat rychlostí až 50 km/h, při chůzi dělá metrové kroky, ale při běhy až téměř třímetrové
—  je štítonošem na australském státním znaku
—  emu spí asi 7 hodin denně, ale jejich spánek je přerušovaný, pravidelně se asi po hodině a půl probouzí a po deseti minutách zase usínají.
—  hlasové projevy emu sestávají hlavně z různých dunivých zvuků - bubnování, chroptění (nebo chrochtání) atd.

Způsob života

Emu často putují za potravou, přičemž urazí i velmi velké vzdálenosti. Žijí většinou v hejnech, ale putují jen v párech. Jsou to denní ptáci, kteří tráví den, pastvou, odpočinkem nebo popelením. Umí plavat, ale využívají toho, jen je-li to nezbytně nutné, tedy v krajním nebezpečí, pokud již není žádná jiná možnost záchrany.

Rozmnožování

Rozmnožování probíhá v květnu a červnu. Několik samic snáší tmavo zelená vejce do jednoho hnízda (každá 5 - 15 vajec). Sedí na nich samec 49 - 56 dnů (během této doby téměř nejí a nepije) a ten pak i mláďata 7 měsíců vodí a učí. Je běžné, že samice o samce bojují. Někdy se samice páří s více samci a snáší vícekrát za sezónu. Samci emu mají jako jedni z mála ptáků penis. 

Mláďata

Vylíhlá mláďata měží asi 15 cm na výšku a váží okolo 0,5 kg, mají tmavé zbarvení s podélnými světlými proužky. Jsou nidifugní (nekrmivá), tzn. že od narození žerou sama, nekrmí je rodiče.

Potrava

především bobule a semena, ale i jiné části rostlin a hmyz a další členovce. Vydrží poměrně dlouho bez potravy (až několik týdnů). Pijí málo často, ale o to více - když už se dostanou k vodě, vypijí jí velké množství "do zásoby". K trávení rostlinné potravy polykají malé kameny (k rozmělnění potravy v žaludku).

Dožívá se

10 let, v zajetí až 35 let

Výskyt

Austrálie, dříve i Tasmánie, King Island a Kangaroo Island. Na posledně jmenovaný ostrov byly znovu vysazeni a také na Maria Island, ale tam vzápětí populace zase vyhynula.

Biotop

nejčastěji savany a sklerofylní lesy (s tvrdolistou vegetací)

Zvuky

dunivé bubnování - 0:29
rychlé bubnování - 0:10

Sponzoři

Cena adopce: 450 ,- Kč / měsíc
Toto zvíře adoptovali:

jméno a příjmení / firma město datum do počet zvířat
       
       

Fotografie


ZOO plná zážitků
По-русски Deutsch По-русски
Poslat email Homepage
Zoo Chleby