Dikobraz obecný

Hystrix cristata

English name Crested Porcupine (African Porcupine)    Deutche name Gewöhnliches Stachelschwein (Westafrikanisches Stachelschwein)    Russian name Обыкновенный дикобраз   


Kmen: Strunatci (Chordata)
Podkmen: Obratlovci (Vertebrata)
Nadtřída: Čtyřnožci (Tetrapoda)
Třída: Savci (Mammalia)
Infratřída: Placentálové (Placentalia)
Řád: Hlodavci (Rodentia)
Podřád: Dikobrazočelistní (Hystricomorpha)
Čeleď: Dikobrazovití (Hystricidae)

Rozměry

délka 60 - 80 cm (délka ostnů až 30 cm), váha 10 - 15 kg, někdy i více (až 25 kg)

Popis

Velký druh hlodavce, vrchní a boční část těla má  krytou ostny, hlavu a břicho srstí. Vrchní ostny jsou tenké a dlouhé, pod nimi je však ještě vrstva krátkých silných a velmi špičatých, které slouží k obraně (dikobraz prudce zabrzdí, rozevře vějíř ostnů a napíchne útočníka). Je tmavé - hnědé nebo až černé barvy, na spodku krku má světlý bílý nebo našedlý pruh, ostny přecházejí směrem od hlavy od tmavé, přes černobílé pruhování až k bílým koncům. Na ocase má ostny krátké, používá je jako chrastítko pro odstrašení nepřátel.
Na předních nohou má 4 a na zadních 5 prstů.

Zajímavosti

— ke své obraně používá ostny, neumí je však vystřelovat jak se traduje
— sbírá a ohlodává kosti kvůli obrusu zubů, kosti si tahá do nory a tam uschovává - tento fakt dobře znají paleontologové a archeologové, jelikož dikobraz často objeví velmi historické nebo prehistorické kosti (třeba dinosaurů)
— dokáže se ubránit i velkým šelmám, jen málo lvů a jiných velkých koček se jej naučilo lovit tak, že mu bleskurychle packou rozpářou břicho

Způsob života

Žije v rodinných skupinkách o několika generacích. Aktivní je hlavně v noci a za soumraku, ve dne spí v noře.

Rozmnožování

Dikobraz je monogamní (tvoří páry na celý život). Březost trvá 2 měsíce. Pohlavní dospělost nastává v 1 - 2 letech.

Mláďata

1 - 4 mláďata, která váží necelý kilogram a jsou poměrně vyvinutá. První týden tráví jen v noře, pak jim začnou tvrdnout ostny a vydávají se i ven.

Potrava

rostliny, plody, kořínky, hlízy, listy, ale občas si zpestří jídelníček i hmyzem, drobným obratlovcem nebo mršinou. Často ohlodává velké kosti, jednak aby doplnil vápník, ale hlavně aby obrousil zuby.

Dožívá se

v zajetí i více než 20 let, v přírodě o něco méně

Výskyt

jižní Evropa (Itálie, Sicílie), Africké pobřeží Středozemního moře (od Maroka po Libyi) a jižně od Sahary po sever Demokratického Konga (Zair) a Tanzánie. Vypuštěn byl údajně i v Portugalsku.

Biotop

podhorské roviny až do výše 2500 m.n.m., ale žije i v nížinách u moře nebo polopouštích, často i v blízkosti vesnic

Zvuky

výstražný zvuk pro zahnání nepřátel - 0:22

Sponzoři

Cena adopce: 240 ,- Kč / měsíc
Toto zvíře adoptovali:

jméno a příjmení / firma město datum do počet zvířat
       
       

Fotografie


ZOO plná zážitků
По-русски Deutsch По-русски
Poslat email Homepage
Zoo Chleby