Daněk evropský

Dama dama

English name European fallow deer    Deutche name Damhirsch    Russian name Европейская лань   


Kmen: Strunatci (Chordata)
Podkmen: Obratlovci (Vertebrata)
Nadtřída: Čtyřnožci (Tetrapoda)
Třída: Savci (Mammalia)
Infratřída: Placentálové (Placentalia)
Řád: Sudokopytníci (Artiodactyla)
Podřád: Přežvýkaví (Ruminantia)
Čeleď: Jelenovití (Cervidae)

Rozměry

Výška v kohoutku 85 - 110 cm (samice 75 - 90 cm), délka těla bez ocasu 130 - 175 cm (samice 115 -140 cm), ocas měří 18 - 27 cm. Váha se pohybuje od 40 do 95 kg (u samic 25 - 50 kg).

Popis

Evropský druh jelena s lopatovitými parohy. V letním období je červenohnědý s bílými skvrnami táhnoucími se v podélných řadách, břicho, nohy a okolí řiti (zrcátko) jsou bílé. Po celé délce hřbetu se táhne černý pruh. V zimním šatu jsou daňci tmavohnědí, skvrny jsou méně výrazné nebo nejsou vůbec viditelné. V zajetí jsou běžné i bílé, černé nebo tmavohnědé formy daňků.

Zajímavosti

— v antice byly daňci vysazeni na ostrově Rhodos, jelikož se věřilo, že zabíjejí hady
— daňci se chovají i na farmách - na maso
— daněk může na krátkou vzdálenost běžet  až 50 km/h a vyskočit až 1,75 m vysoko, skoky v běhu mohou být až 5 m dlouhé
— donedávna byl daněk mezopotámský (Dama mesopotamica) považován za velmi vzácný poddruh daňka evropského, nedávné studie DNA však ukázaly, že jde o dva samostatné druhy

Způsob života

Samice s mláďaty a mladšími samci žijí ve stádech nebo skupinách (30 až 200 jedinců), starší samci často samotářsky.

Rozmnožování

Říje probíhá v říjnu a samec se páří s několika samicemi. Březost trvá asi 8 měsíců. Pohlavní dospělost nastává ve druhém roce.

Mláďata

Počátkem léta samice rodí většinou jen jediné mládě, které se sice umí brzy postavit na vlastní nohy, ale přesto několik prvních týdnů tráví ležením. Matka jej kojí 4 měsíce. Narozený kolouch měří okolo 30 cm a váží cca 4,5 kg.

Potrava

v létě především tráva (daněk je přežvýkavec), mimo léto listy, dřeviny, výhonky, kůra stromů a keřů, plody, houby. V zajetí i ovoce, brambory, kukuřice, obiloviny atd. Vzhledem k vodnatosti potravy vydrží daněk dlouho bez vody.

Dožívá se

15 - 20 let (obvykle 12 - 16 let), ale nezřídka i déle (nejstarší daněk se dožil 32 let).

Výskyt

Původní areál rozšíření daňka je Malá Asie a snad i Středomoří, ale v průběhu let od středověku byl jeho chov zaveden téměř v celé Evropě, na několika lokalitách Severní i Jižní Ameriky, Karibiku, JAR, Severní Afriky, afrických ostrovů, Japonska, Austrálie a na Novém Zélandu. Nejstarší zmínky o daňcích na našem území jsou z roku 1465 na Moravě (na Vyškovsku), v Čechách je chován od poloviny 16. stol.

Biotop

Listnaté a smíšené lesy, které v přírodě neopouští, zatímco v oborách se nevyhýbá ani otevřeným pastvám.

Zvuky

v říji - 0:25
volání - 0:46

Sponzoři

Cena adopce: 700 ,- Kč / měsíc
Toto zvíře adoptovali:

jméno a příjmení / firma město datum do počet zvířat
       
       
ZOO plná zážitků
По-русски Deutsch По-русски
Poslat email Homepage
Zoo Chleby