Bažant lesklý

Lophophorus impeyanus

English name Himalayan monal    Deutche name Königsglanzfasan    Russian name Гималайский монал   


Kmen: Strunatci (Chordata)
Podkmen: Obratlovci (Vertebrata)
Nadtřída: Čtyřnožci (Tetrapoda)
Třída: Ptáci (Aves)
Nadřád: Letci (Neognathae)
Řád: Hrabaví (Galliformes)
Podřád: Bažanti (Phasiani)
Čeleď: Bažantovití (Phasianidae)

Rozměry

délka okolo 70 cm, váha 2 - 2,5 kg

Popis

Jeden z nejkrásnějších bažantů - samec je celý kovově lesklý, má zelenou hlavu modré a fialové tělo a měděný ocas, samice je nenápadně zbarvená do hněda s černými proužky a svělým krkem. Samec má na bažanta celkem krátký ocas a na hlavě nápadnou chocholku.
Mezi chovateli patří k oblíbeným okrasným ptákům.

Zajímavosti

— bažant lesklý je národním ptákem Nepálu a státním ptákem Uttarákhandu (jeden ze států Indie)
— latinské jméno dostal podle manželky hlavního britského soudce v Bengálsku Elijaha Impeye
— při hledání potravy přerývá zem až do hloubky 30 cm

Způsob života

Žije v malých skupinkách stejného pohlaví, jen v období rozmnožování v párech, na zimu se sdružují do větších skupin a sestupují do níže položených oblastí, kde jsou schopni pod sněhem vyhrabat něco k snědku.

Rozmnožování

V době toku (duben - srpen) kohouti hlasitým voláním vábí slepice. Když samice přijde, kohout se před ní natřásá se svěšenými křídly a vztyčenou hlavou, někdy ji uplácí i kusem potravy. Tok probíhá párově, ale pozorovány byly i polygamní toky, kdy měl jeden kohout 2 - 3 slepice.
Po toku slepice do důlku v zemi vystlaného listy, mechy a peřím snáší 4 - 8 vajec, na nichž sedí sama 29 - 31 dní. Pohlavně dospívá ve 2 letech.

Mláďata

Kuřata se zbarvením zpočátku podobají slepici, ve věku 3 měsíců se však již dají poznat samci od samic (podle širších pruhů na ocase). V zajetí jsou kuřata snášenlivá a bez problému spolu mohou žít i různě stará mláďata (což u ostatních bažantů neplatí).

Potrava

plody (bobule), semena, pupeny, bezobratlí... Potravu obvykle vyrývají silným zobákem z lesní půdy (celé hodiny ji zobákem překopávají, aby se dostali ke kořínkům, červům apod.)

Dožívá se

20 nebo až 30 let

Výskyt

Především Himaláj a Hindúkúš od východního Afghánistánu po Bhútán a jižní Tibet.

Biotop

dubové, borové a rododendronové lesy vysokých hor ve výšce 2500 - 5000 m.n.m.

Zvuky

volání - 0:06
volání s ozvěnou - 1:02
volání samice - 0:16
výstražné volání - 0:27
hvízdání - 0:31

Sponzoři

Cena adopce: 150 ,- Kč / měsíc
Toto zvíře adoptovali:

jméno a příjmení / firma město datum do počet zvířat
       
       

Fotografie


ZOO plná zážitků
По-русски Deutsch По-русски
Poslat email Homepage
Zoo Chleby