Bažant diamantový

Chrysolophus amherstiae

English name Lady Amherst's pheasant    Deutche name Diamantfasan    Russian name Алмазный фазан   


Kmen: Strunatci (Chordata)
Podkmen: Obratlovci (Vertebrata)
Nadtřída: Čtyřnožci (Tetrapoda)
Třída: Ptáci (Aves)
Nadřád: Letci (Neognathae)
Řád: Hrabaví (Galliformes)
Podřád: Bažanti (Phasiani)
Čeleď: Bažantovití (Phasianidae)

Rozměry

samec měří 140 - 170 cm (z toho připadá asi 100 cm na ocas), samice má necelých 70 cm (z toho cca 35 cm ocas), váha 0,6 - 0,9 kg

Popis

Jako u všech bažantů je i u bažanta diamantového výrazný pohlavní dimrfismus. Samci jsou velmi pestří - chocholka na hlavě červená, zobák a okolí oka zelenavé, límec na svrchní straně krku je bílý a černě lemovaný, záda zlatožlutá, ocas stříbřitě šedý s modrofialovým proužkováním, břicho je bílé. Naproti tomu je samice nenápadná - v hnědých odstínech, jen břicho je nažloutlé a okolí oka šedomodré.

Zajímavosti

— vědecké jméno je po manželce anglického guvernéra v Indii - paní Amherstové, která roku 1828 přivezla do Evropy první dva kohouty. Ti se ihned začali množit s bažanty zlatými, protože slepice bažantů diamantových v Evropě nebyly. Od té doby jsou čistokrevní jedinci obou druhů vzácností.

Způsob života

Žije polygamně (samec mívá 2 - 4 samice) ve vyšších chladnějších oblastech a na zimu se přesouvá do nižšíh poloh. Ráno a večer se pase, mezi tím odpočívá.

Rozmnožování

Každá slepice snáší 6 - 12 vajec (někdy i 20) do hnízda v trávě na zemi. Sedí na nich sama asi 24 dní. Často mají dvě snůšky do roka. Pohlavní dostělosti dosahují asi ve dvou letech.

Mláďata

Kuřata jsou žlutavá a červenohnědá, samci přebarvují ve dvou letech

Potrava

listy, pupeny, květy, bobule a výhonky různých rostlin (především bambusu), různý hmyz, larvy a plži

Dožívá se

v zajetí až 10 let

Výskyt

jihozápadní Čína, jihovýchodní Tibet, severovýchodní Barma. Vysazen byl i ve Velké Británii, ovšem tamní populace je míchaná (křížená) s též vysazenými bažanty zlatými. Coby okrasný pták je chován téměř po celém světě.

Biotop

husté lesy, křoviny a bambusové houštiny od 2000 do 5000 m.n.m., na zimu sestupuje do nižšíh poloh

Zvuky

samčí volání - 0:04
volání - 0:07

Sponzoři

Cena adopce: 150 ,- Kč / měsíc
Toto zvíře adoptovali:

jméno a příjmení / firma město datum do počet zvířat
       
       

Fotografie


ZOO plná zážitků
По-русски Deutsch По-русски
Poslat email Homepage
Zoo Chleby