Aratinga jendaj

Aratinga jendaya

English name Jandaya Parakeet    Deutche name Jendayasittich    Russian name Ендайя   


Kmen: Strunatci (Chordata)
Podkmen: Obratlovci (Vertebrata)
Nadtřída: Čtyřnožci (Tetrapoda)
Třída: Ptáci (Aves)
Nadřád: Letci (Neognathae)
Řád: Papoušci (Psittaciformes)
Čeleď: Papouškovití (Psittacidae)

Rozměry

délka asi 30 cm, váha 125 - 140 g

Popis

menší, ale velmi křiklavý a hlasitý neotropický papoušek, který bývá často zaměňován s aratingou slunečním (na rozdíl od něj má zelená křídla a je celkově méně žlutý).

Zajímavosti

— je natolik podobný a příbuzný aratingovi slunečnímu, že se vedou spory, zda jde o samostatný druh, či poddruh - spolu s ním a ještě aratingou zlatohlavým a aratingou pintoi, bývá vyčleňován do skupiny tzv. slunečních aratingů
— soudí se, že to možná nejbližší příbuzný vyhubeného papouška karolínského

Způsob života

Žije většinou v menších hejnech (okolo 12 jedinců). Často přelétává dlouhé vzdálenosti do jiného vhodného prostředí.

Rozmnožování

Hnízdí v dutinách stromů (asi 15 m vysoko). Samice snáší 3 - 6 vajec, na kterých sedí asi 26 dní. O mláďata se starají oba rodiče. Ta opouští hnízdo asi po dvou měsících.

Mláďata

mláďata jsou holá - neopeřená, hnízdní dutinu opouští asi po 2 měsících. Mají stejné zbarvení jako dospělci, jen na hlavě akrku mají zelené skvrny.

Potrava

semena, bobule, ovoce

Dožívá se

20 a více let, v zajetí celkem běžně až 30 let

Výskyt

Brazílie, v nadmořské výšce do 1200 m.n.m.

Biotop

listnaté lesy, křoviny a okraje pralesů a kokosových plantáží

Sponzoři

Cena adopce: 100 ,- Kč / měsíc
Toto zvíře adoptovali:

jméno a příjmení / firma město datum do počet zvířat
       
       
ZOO plná zážitků
По-русски Deutsch По-русски
Poslat email Homepage
Zoo Chleby