Ara ararauna

Ara ararauna

English name Blue-and-yellow macaw    Deutche name Blauwgele ara (Ararauna)    Russian name Сине-жёлтый ара   


Kmen: Strunatci (Chordata)
Podkmen: Obratlovci (Vertebrata)
Nadtřída: Čtyřnožci (Tetrapoda)
Třída: Ptáci (Aves)
Nadřád: Letci (Neognathae)
Řád: Papoušci (Psittaciformes)
Čeleď: Papouškovití (Psittacidae)

Rozměry

délka 85 cm (z toho 50 cm ocas), váha 0,9 - 1,3 kg

Popis

Velký papoušek, nejznámější a nejběžnější ze všech arů. Spodní část těla má žlutou, vrchní modrou a na krku černý pruh, okolí očí a tváře jsou bílé a holé, kolem oka má několik řad černých pírek.

Zajímavosti

— za potravou létá až 25 km daleko
— v celých hejnech navštěvují břehy řek, kde požírají jíl kvůli doplnění minerálů a hlavně neutralizaci rostlinných toxinů

Způsob života

Žijí v početných hejnech, přesto utváří celoživotní rodičovské páry. 

Rozmnožování

Hnízdí v dutinách vysokých stromů. Samice snáší 2 - 3 vejce a sama na nich sedí 24 - 26 dní. Samec ji krmí. 

Mláďata

Mláďata jsou holá a slepá, peří jim naroste až po 10 týdnech. V přírodě bývá jedno mládě dominantní, získává většinu přinesené potravy, pročež ostatní mláďata většinou hynou.

Potrava

ořechy, měkké plody, semena a příležitostně hmyz

Dožívá se

v zajetí 50 let i více (v přírodě méně)

Výskyt

Jižní Amerika od východní Panamy do severní Argentiny (kromě větší části Venezuely a západních svahů And)

Biotop

deštný prales, především podél toků

Zvuky

hejno - 1:21
křik - 0:39

Sponzoři

Cena adopce: 250 ,- Kč / měsíc
Toto zvíře adoptovali:

jméno a příjmení / firma město datum do počet zvířat
       
       

 

ZOO plná zážitků
По-русски Deutsch По-русски
Poslat email Homepage
Zoo Chleby