Andulka vlnkovaná

Melopsittacus undulatus

English name Budgerigar    Deutche name Wellensittich    Russian name Волнистый попугай   


Kmen: Strunatci (Chordata)
Podkmen: Obratlovci (Vertebrata)
Nadtřída: Čtyřnožci (Tetrapoda)
Třída: Ptáci (Aves)
Nadřád: Letci (Neognathae)
Řád: Papoušci (Psittaciformes)
Čeleď: Psittaculidae
Podčeleď: Loriové (Loriinae)

Rozměry

délka okolo 18 cm, váha 25 - 50 g (divoké andulky bývají až o polovinu menší než ty "domácí")

Popis

menší a velmi oblíbený druh papouška. Po celou dobu byly považovány za příbuzné neofém, ale průzkum DNA ukázal na jejich příbuznost s lorii (dokonce byly i andulky i lori vyčleněny z čeledi papouškovitých do nové, která zatím nemá český název).
Původní divoké andulky jsou zelené se žlutou hlavou. V chovech se však vyskutuje téměř výhradně de facto "domestikovaná" forma, která byla vyšlechtěna v mnoha barvách. Chov divokých andulek se v evropských zoo zavádí ve větší míře někdy od roku 2005 (především v Německu).

Zajímavosti

― český název andulka pochází ze zkomoleného latinského druhového jména undulatus, což znamená vlnkovaný
― andulky žijí v suchých oblastech - dlouho bez vody, když hejno vodu najde, rozprostřou se andulky podél jejího okraje, většinou jich je však mnohem více než se podél vody vejde a tak se řadí i za sebe, přičemž zadní zatlačují ty přední do vody. Takto se utopí tisíce andulek (údajně jsou známy případy, kdy se jich při jedné zastávce utopilo několik tun)
― andulka byla vědecky popsána roku 1805, od roku 1840 nebo 1850 je chována v zajetí a dnes je to třetí nejběžnější domácí mazlíček (po psech a kočkách).
― samci andulek patří mezi 5 druhů papoušků, které se nejsnadněji naučí mluvit. V Guinnessově knize rekordů je papouškem s nejobsáhlejším slovníkem právě andulka, která disponovala 1728 slovy.
― v Německu byly právě na andulkách testovány Mendelovy zákony genetiky

Způsob života

v přírodě se shlukují do obrovských hejn, v kterých hledají vodu a potravu. V domácích chovech jsou držení buď v různě velkých skupinách ve voliérách nebo několik jedinců v kleci, nebo jednotlivě, aby se naučili mluvit.

Rozmnožování

když začne pršet a nastane hojnost potravy, oddělují se z velkého hejna malá hejnka a z nich pak hnízdní páry, které si hledají hnízdní dutinu. V severní Austrálii to bývá od červa do září, v jižní od srpna do ledna. Samička snáší 4 -6 vajec, na kterých sedí 18 - 21 dní. Pohlavně dospívají okolo 4 měsíců.

Mláďata

mláďata jsou holá, slepá a neschopná, oči otvírají po 10 dnech a opeřují se asi do 30 dní po vylíhnutí, až v této době vstupuje do hnízdní dutiny i samec a pomáhá s krmením mláďat. Po pěti týdnech začínají mláďata opouštět hnízda a v 6 - 8 týdnech jsou zcela odstavena.

Potrava

hlavně semena trav, když zaprší a rostliny vyrostou, tak i zelené části rostlin. Vydrží dlouho bez vody (až 20 dní)

Dožívá se

obvykle 5 - 10, zřídka i déle (až 15 let), v zajetí 10 - 18 let

Výskyt

Austrálie. Zdivočelé "domácí" andulky žily poměrčně dlouho v Kuvajtu, na Floridě i na jiných místech.

Biotop

otevřené oblasti s křovinatým porostem, otevřené zalesněné oblasti, pastviny

Zvuky

štěbetání - 0:33
volání - 0:34
křik - 0:03
křik hejna - 0:04
křik v letu - 0:18

Sponzoři

Cena adopce: 60 ,- Kč / měsíc
Toto zvíře adoptovali:

jméno a příjmení / firma město datum do počet zvířat
       
       

Fotografie


ZOO plná zážitků
По-русски Deutsch По-русски
Poslat email Homepage
Zoo Chleby