Amada Gouldové

Erythrura gouldiae

English name Gouldian finch    Deutche name Gould-Amadine    Russian name Гульдова амадина   


Kmen: Strunatci (Chordata)
Podkmen: Obratlovci (Vertebrata)
Nadtřída: Čtyřnožci (Tetrapoda)
Třída: Ptáci (Aves)
Nadřád: Letci (Neognathae)
Řád: Pěvci (Passeriformes)
Čeleď: Astrildovití (Estrildidae)

Rozměry

délka okolo 13 cm

Popis

amada nebo amadina Gouldové je velmi barevný astrildovitý pěvec, který se v přírodě vyskytuje ve třech barevných formách - černohlavá, červenohlavá a žlutohlavá (nejvíce je černohlavých a nejméně žlutohlavých). Mají zelená záda a křídla, žluté břicho, purpurovou (samci) nebo světlefialovou (samice) hruď, černý ocas u kořene svrchu světle modrozelený a zespodu bílý. Mezi chovateli okrasného ptactva existuje několik různých barevných mutací.

Zajímavosti

― své druhové jméno "Gouldové" dostalůa od anglickýho cestovatele a ornitologa Johna Goulda podle jeho manželky Elizabeth, která byla prý stejně krásná a fascinující, jako tito ptáci
― amada Gouldové je jediným ptákem, u kterého bylo prokázáno, že je samice schopna výběrem partnera korigovat pohlaví potomstva - vybere-li si samce s jinou barvou hlavy, je v jejím potomstvu 4x více synů (4 synové, 1 dcera), pokud se ale jedná o pár s červenou a černou hlavou, pak až 80% samčího potomstva uhyne.
― v zajetí se mimo Austrálii chovají od roku 1887 (prvně v Londýně)

Způsob života

Žijí ve velkých hejnech (1000 - 2000 jedinců), často i s jinými pěvci, jen v době rozmnožování utváří páry nebo menší (zřejmě rodinné) skupinky. V období dešťů, kdy klesá teplota, migrují o něco jižněji.

Rozmnožování

Rozmnožování probíhá od prosince do dubna. Hnízdí v dutinách stromů nebo termitišť, případně v opuštěných hnízdech papoušků, méně často v křovinách nebo husté vysoké trávě. Samice snáší 4 - 8 vajec, které přes den zahřívají střídavě oba rodiče, v noci jen samička - celkem asi 14 dní. V zajetí se odchovu často využívají chůvičky, které amadiny bez problému vychovají.Pohlavní dospělost může nastat již ve dvou měsících.

Mláďata

Mláďata jsou holá, slepá a neschopná - závislá na potravě od rodičů. Peří jim začíná růst po 12 dnech a asi po 21 dnech začínají opouštět hnízdo. Plně samostatná jsou ve věku 40 dní. Mají šedou hlavu, krk a boky, olivově zelená záda, křídla a ocas a světlehnědé břicho.

Potrava

drobná semena trav, v době rozmnožování i hmyz (hlavně termiti)

Dožívá se

6 - 8 let

Výskyt

severní Austrálie

Biotop

teplé suché savany

Zvuky

štěbetání, hvízdání - 0:50

Sponzoři

Cena adopce: 60 ,- Kč / měsíc
Toto zvíře adoptovali:

jméno a příjmení / firma město datum do počet zvířat
       
       

Fotografie


ZOO plná zážitků
По-русски Deutsch По-русски
Poslat email Homepage
Zoo Chleby