Ledňák obrovský

Dacelo novaeguineae

English name Laughing kookaburra    Deutche name Kookaburra (Jägerliest)    Russian name Новогвинейская кукабарра   


Kmen: Strunatci (Chordata)
Podkmen: Obratlovci (Vertebrata)
Nadtřída: Čtyřnožci (Tetrapoda)
Třída: Ptáci (Aves)
Nadřád: Letci (Neognathae)
Řád: Srostloprstí (Coraciiformes)
Čeleď: Ledňáčkovití (Alcedinidae)

Rozměry

asi 45 cm a 500 g, rozpětí křídel 65 cm

Popis

Největší žijící ledňáček, má zavalitou postavu, velké oči a silný zobák. Hlava a břicho jsou krémově bílé, křídla a ocas jsou hnědé, stejně jako proužek v okolí oka. Horní čelist zobáku je tmavá, spodní naoranžovělá. Samec i samice vypadají stejně, jen samice je o něco málo větší.

Zajímavosti

— je proslavený svým hlasem - v několika jazycích je tento pták označován jako "chechtající Jack". Umí bravurně napodobovat různé zvuky, jako třeba parní lokomotivu... Jeho hlas byl použit v nejedné australské televizní znělce...
— ve většině jazyků se ledňák obrovský jmenuje kookaburra, což je domorodý název z jazyka wiradjuri, který již existuje jen v některých školách, jako mateřský jazyk byl v roce 2009 prohlášen za zaniklý
— na Olympiádě v Sydney 2000 byl ledňák obrovský jedním ze tří maskotů (spolu s ptakopyskem a ježurou)
— je národním, přesněji řečeno státním ptákem Nového Jižního Walesu
— má zvláštní koordinaci pohybů - houpe-li se na větvi, pak se houpe celé tělo, ale nikoli hlava - ta je nehnutě stále na stejném místě, jakoby byla přibitá

Způsob života

Žije v rodinných hejnech. Pravidelně ráno a večer se ozývá charakteristickým chechtavým zvukem, který začíná relativně klidně, ale nabírá na intenzitě, navíc se k prvnímu ptáků postupně přidává celá rodina.

Rozmnožování

Období rozmnožování nastává na přelomu října a listopadu. Samice snáší 2 - 3 bílá vejce do hnízda v dutině a sedí na nich střídavě se samcem 24 - 26 dní. Pohlavně dospělí jsou od jednoho roku.

Mláďata

Mláďata jsou holá, slepá a velmi žravá. Krmí je oba rodiče. Po 4 - 5 týdnech opuští hnízdo plně opeřená. Mladí ptáci se v prvních letech drží rodičů a pomáhají s dalšími mláďaty.

Potrava

Narozdíl od ostatních ledňáčků ledňák nerybaří, ale loví hlodavce, menší ptáci, ještěrky, hmyz, ale i hady.  Na kořist nehnutě číhá a když se přiblíží na dosah, bleskově vypálí.

Dožívá se

asi 20 let

Výskyt

východní Austálie, vypuštěn byl i v západním cípu Austrálie, na Tasmánii, Klokaním ostrově a severu Sevrího ostrova Nového Zélandu

Biotop

lesy, blahovičníkové porosty, houštiny a méně často i travnaté stepi

Zvuky

křik - 0:04
chechtání 1 - 0:24
chechtání 2 - 0:13
chechtání 3 - 0:11
chechtání 4 - 0:27
chechtání 5 - 0:10
vrčení 1 - 0:26
vrčení 2 - 0:13

Sponzoři

Cena adopce: 250 ,- Kč / měsíc
Toto zvíře adoptovali:

jméno a příjmení / firma město datum do počet zvířat
AGAG s.r.o. Nymburk 2.11. 2017 1,0
       
ZOO plná zážitků
По-русски Deutsch По-русски
Poslat email Homepage
Zoo Chleby