Kosman zakrslý

Callithrix pygmaea

English name Pygmy marmoset    Deutche name Zwergseidenäffchen    Russian name Карликовая игрунка   


Kmen: Strunatci (Chordata)
Podkmen: Obratlovci (Vertebrata)
Nadtřída: Čtyřnožci (Tetrapoda)
Třída: Savci (Eutheria)
Infratřída: Placentálové (Eutheria)
Řád: Primáti (Primates)
Podřád: Vyšší primáti (Haplorrhini)
Čeleď: Malpovití (Cebidae)
Podčeleď: Kosmani (Callitrichinae)

Rozměry

délka 14 - 16 cm + 15 - 23 cm ocas, samec váží 85 - 140 g, samice 80 - 120 g

Popis

je nejen nejmenší z kosmanů, ale také nejmenší opicí vůbec a druhým nejmenších primátem (menší je maki nejmenší). Má hebkou hustou srst, která barevně splývá s okolím, dlouhý ocas a končetiny s drápkami, uzpůsobené ke šplhání.

Zajímavosti

— při svém objevení (1823) byl tento kosman považován za mládě kosmana bělovousého
— je častou kořistí predátorů (dravců, šelem, hadů...), proti čemuž má svou ochrannou strategii tkvící v nenápadnosti - pomáhá mu v tom zbarvení splývající s okolím, pohybová aktivita a zvláštní technika pohybu - kosman po chvilkách zastavuje a střídá pohyb s krátkým strnutím. Přesto je velmi mrštný a zvládá až pětimetrové skoky.
— jednou z adaptací na život na stromech je i schopnost otočit hlavu téměř o 180°

Způsob života

Žije v párech nebo menších skupinkách (5 - 10 jedinců) - většinou rodinných. Je aktivní hlavně přes den, přičemž v poledne a večer většinou odpočívá. Noc přečkává v dutinách stromů nebo v houští. Většinu života tráví na stromech do výšky 20 m (nikdy neleze až na vrchol), na zem slézá jen výjimečně za potravou nebo přemístit se na jiný strom.

Rozmnožování

Až dvakrát ročně rodí samice po 120 - 140 dnech nejčastěji dvojčata (zřídka i trojčata), o která pečují  hlavně samci, ale často celé skupiny (včetně starších sourozenců), samci je nosí na zádech, samice se starají především o potravu. Množí se jen jedna samice ze skupiny. Pohlavní dospělost ve 2 letech.

Mláďata

narozená mláďata váží 14 - 27 g a jsou velmi podobná dospělým jedincům

Potrava

až 80% potravy tvoří pryskyřice (smůla) stromů, okolo 15% hmyz (hlavně motýli, mravenci, pavouci) a jen doplňkově plody a nektar, občas malí ptáci a jejich vejce nebo jiní drobní obratlovci

Dožívá se

11- 12 let (v přírodě většinou mnohem méně, jelikož jsou častou kořistí predátorů).

Výskyt

západ Brazílie, jihovýchod Kolumbie, východ Ekvádoru a východ Peru

Biotop

tropické deštné lesy, většinou blízko řek nebo přímo na jejich břehu

Zvuky

volání

Sponzoři

Cena adopce: 200 ,- Kč / měsíc
Toto zvíře adoptovali:

jméno a příjmení / firma město datum do počet zvířat
       
       
ZOO plná zážitků
По-русски Deutsch По-русски
Poslat email Homepage
Zoo Chleby