O novém webu


spustili jsme tyto zbrusu nové internetové stránky, které jsou komplexním souhrnem informací o zoo a envirocentru. Významnou součástí je i zábavně-vědomostní kvíz, tvořený na principu počítačových her. Celý web je v  moderním designu s efektními grafickými prvky např. (úvodní SlideShow nebo náhodně se měnící obrázky v patičce každé stránky).

 

Jaké jsou obsahové novinky oproti předešlým webům?

Karty zvířat

Obsah z původních stránek byl zachován, texty však byly inovovány, doplněny a především lépe uspořádány. Kompletní rekonstrukcí prošly stránky věnované chovaným druhům zvířat - texty jsou nové, obsažnější a přehledně srovnané do jednotlivých hesel (popis, rozměry, výskyt atd.). Oproti minulosti poskytují zcela kompletní informaci o každém druhu. Úplnou novinkou jsou i zvuky zvířat, které jsme vložili na každou stránku (přečtěte si více o nových kartách zvířat).

Školy a skupiny

Nově je zde celá kategorie pro školy a skupiny v členění podle jednotlivých typů (mateřské školy, základní školy, domovy seniorů, rodiny atd.). Na všech těchto stránkách jsou uvedené informace speciálně pro ten který typ skupiny. Celá kategorie je doplněná i stránkou ke stažení, kde jsme připravili několik úkolů pro žáky jak MŠ (omalovánky), tak ZŠ, případně SŠ (různé dolplňovačky, křížovky atd.). Pedagogičtí pracovníci si je mohou pohodlně stáhnout, vytisknout a zabavit tím žáky jak ve třídě, tak třeba během vlastní návštěvy zoo.

Co možná nevíte

Velmi zajímavá je část co možná nevíte... V ní najdete několik skutečně zajímavých článků o zvířatech i o dalších tématech. Z těch zvířecích jmenujme především obsažný článek o rozmnožování vačnatců - ten patřil k nejpopulárnějším a nejčtenějším již na minulém webu, proto jsme jej doplnili ještě i o rozmnožování ptakořitných (ježury, ptakopyskové), které je ještě neuvěřitelnější. Mezi ostatními tématy naleznete především články nějak související s naší zoo - např. článek o Livingstonovi souvisí s pavilonem gepardů, Maskarény a článek o největším pirátu všech dob zvaném La Buse souvisí s fotokoutkem Maskarény, Křováci souvisí s expozicí surikat. Ale je zde i pár článků jiných - o zapomenutém, přitom jednom z největších a nejvýznamnějších českých cestovatelů, Tadeáši Haenkem nebo článek Tričko z pavučiny nebo svetr z pižmoně s knoflíky z mléka...? - naprosto vyčerpávající a zajímavé údaje... O čem? Začtěte se a uvidíte... Další položkou jsou rady chovatelům - několik článků pro začínající i pokročilé chovatele (především papoušků). A poslední v části co možná nevíte je okénko básníka -  několik básní, říkadel a jiných textů od českého básníka, spisovatele, fotografa, novináře, scénáristy a také krajana a velkého příznivce naší zoo - Jiřího Tepra.

Eko a Enviro

Celou novou kategorií jak již bylo zmíněno, je ekologie a environment (zkráceně EKO a ENVIRO). V této sekci jsou informace o environmentu obecně, o novém Envirocentru, o ekologických aktivitách naší zoo, ale i spousta tématických článků. Pokud čekáte nudné čtení, budete překvapeni - kromě informací o životním prostředí ČR, jsou zde např. seznamy chráněných území (od národních parků po ptačí oblasti), ale také velmi zajímavé články o naší největší řece Labe... Budete se zřejmě divit, kolik jste toho o Labi dosud ani netušili. Věděli jste například, že ve skutečnosti není Vltava přítokem Labe, ale naopak? Nebo že v Labi žijí sardinky? Že bývalo Labe o  120 km delší... Je toho mnoho, co obyčejný člověk neví o jinak tak důvěrně známé řece. Stejně zajímavý je i článek o rybí fauně Labe a naprosto unikátní je seznam ryb, které v této řece žijí nebo v minulosti žily. V budoucnu budou v této sekci zveřejňovány i informace o akcích Envirocentra.

Kvíz

Zcela největší a nejzajímavší, dalo by se říci nejpřevratnější, novinkou našeho nového webu je kvíz. Nejde rozhodně o žádný pokus o utrápenou zábavu pro pár dětí. Naopak, principielně je tvořen obdobně jako počítačová hra, přičemž se složitost otázek v deseti kolech stále stupněje. Zpočátku jsou velmi jednoduché až triviální, ale páté kolo již vyžaduje mnoho přemýšlení, osmé či deváté, natož pak desáté se s vámi rozhodně mazlit nebude - zaměstná mozkové závity zřejmě celé třídy, rodiny nebo pod., velmi pravděpodobně vás vyžene hledat alespoň některé odpovědi na internetu. V žádném případě nejde o zábavu pouze pro děti. Kvízu se podrobněji věnuje jiný příspěvek - přečtěte si jej, nebo se rovnou pusťte do hry a otestujte své znalosti.

Ostatní části

I v ostatních částech jsou obsahové novinky, většinou však jde především o aktualizace, novou grafiku atd. Za všechny uveďme alespoň adopce - změnili jsme (zjednodušili) systém adopcí a na četná přání také zavedli sponzorství soch vyhubených zvířat, s tím musí pochopitelně korespondovat i internetové změny. Při té příležitosti jsme také vyměnili adopční listiny, které jsou nyní ve shodném grafickém stylu s webem.

Jaké jsou funkční novinky oproti předešlým webům?

stránku jsou funkčně jiné naprosto kompletně, to však běžný návštěvník nevnímá a většinou vnímat ani nemůže. Z jeho pohledu má nový web předně intuitivnější a jednodušší navigaci a pohyb po stránkách. K čemuž dopomáhají i zrychlené volby, umístěné na úvodní straně na obou bocích a na ostatních stránkách vlevo (miniverze). Mezi zrychlené volby je zařazeno i aktuální počasí. Z dalších novinek můžeme jmenovat vyhledávání (políčko na všech stránkách vpravo nahoře), kontaktní formulář na stránce kontakt nebo přehlednější a lépe fungující fotogalerie. Určitě nepřehlédnutelnou novinkou je mapa zoo, která se prohlíží pomocí lupy. 

Technicky relativně drobnou, nicméně funkčně výbornou změnou je zvýraznění části obsahu nad níž přejíždí kurzor - excelentní pomoc hlavně při čtení delších textů - pokud jste zvyklí ukazovat si myší, budete potěšeni, že se odstavec nad nímž máte myš, ztmaví.

Absolutně nová je mobilní verze stránek. To je vůbec poprvé, kdy má zoo své stránky upravené také speciálně pro mobilní telefony.

ZOO plná zážitků
По-русски Polski Deutsch English
Poslat email Homepage
Zoo Chleby