Vari černobílý

Varecia variegata

English name Black and white ruffed lemur    Deutche name Schwarzweißer Vari    Russian name Черно-белый вари   


Kmen: Strunatci (Chordata)
Podkmen: Obratlovci (Vertebrata)
Nadtřída: Čtyřnožci (Tetrapoda)
Třída: Savci (Mammalia)
Infratřída: Placentálové (Placentalia)
Řád: Primáti (Primates)
Podřád: Poloopice (Strepsirrhini)
Čeleď: Lemurovití denní (Lemuridae)

Rozměry

délka těla okolo 60 cm + 60 cm ocas, váha 4 - 5 kg

Popis

Jeden z největších druhů lemurů. Donedávna byl česky nazýván lemur vari a zahrnoval dva poddruhy, dnes jsou oba vedeny jako samostatné druhy a oba již s rodovým jménem vari (nikoli lemur) - vari černobílý a vari červený.
Je střídavě černobílý - černý je obličej, vršek hlavy, ramena a předloktí, dlaňová část rukou, vnitřní strana a chodidlová část nohou a ocas. Vzhledem k dobré aklimatizaci a denní aktivitě bývá často chován v ZOO.

Zajímavosti

— lemuři dostali své jméno podle římských lemuros - duchů zemřelých, kteří se za noci ozývali pekelným kvílením, křikem a nářky, což naprosto sedí zvláště na vari - řvou skupinově a jejich řev je ohlušující někdy až hrůzostrašný
— vari je ze všech lemurů nejvíce plodožravý

Způsob života

Je denní a žije ve skupinách o 4 - 16 jedincích. Skupiny mají složitou sociální strukturu, vede je dominantní samice. Samice jsou vždy i agresivnější a někdy napadají samce - aby byly dřív u potravy, jelikož energetický výdej samic je (vzhledem ke zkrácenému rozmnožování a péči o ptomstvo) mnohem vyšší než u samců.
Doruzumívají se škálou hlasových projevů, většinou velmi hlasitých a pronikavých. Do řevu, či štěkání se obvykle zapojují všichni členové skupiny.

Rozmnožování

Ačkoli patří mezi denní lemury, je rozmnožování podobnější lemurům nočním - poměrně krátká březost (90 - 100 dní), větší počet mláďat ( až 6) a rychlé pohlavní dospívání (2 - 3 roky). V přírodě staví pro účely rozmnožování hnízda v korunách stromů. O potomstvo se stará samice, v menší skupině vypomáhá i otec, ve velké nikoli, a to z prostého důvodu - ve velké skupině se samice páří s mnoha samci a tudíž je otec neznámý, zatímco v malé skupině se otcovství zapřít nedá.

Mláďata

Většinou 2 - 3 mláďata (někdy až 6), která ve 3 týdnech začínají opouštět hnízdo. Zpočátku je matka nosí na břiše a později (když jsou větší) na zádech.

Potrava

semena, listy, plody, kůra, květy a nektar nejrůznějších rostlin, občas též hmyz, drobní obratlovci nebo vejce

Dožívá se

9 - 14 let, v zajetí mnohem déle - okolo 25 (rekordně i okolo 35 let)

Výskyt

severovýchodní Madagaskar

Biotop

tropické deštné lesy, především koruny stromů, na zem slézá velmi málo

Zvuky

hýkání - 0:01
samčí kňučení při páření - 0:02
kvákání - 0:02
kvílení, nářek - 0:04
sílící štěkání - 0:05
volání - 0:02
vrčení - 0:03
skupinové štěkání - 0:15
skupinový řev - 0:02

Sponzoři

Cena adopce: 450 ,- Kč / měsíc
Toto zvíře adoptovali:

jméno a příjmení / firma město datum do počet zvířat
       
       

Fotografie


ZOO plná zážitků
По-русски Deutsch По-русски
Poslat email Homepage
Zoo Chleby