Sovice sněžní

Bubo scandiacus

English name Snowy owl    Deutche name Schnee-eule    Russian name Белая сова   


Kmen: Strunatci (Chordata)
Podkmen: Obratlovci (Vertebrata)
Nadtřída: Čtyřnožci (Tetrapoda)
Třída: Ptáci (Aves)
Nadřád: Letci (Neognathae)
Řád: Sovy (Strigiformes)
Čeleď: Puštíkovití (Strigidae)

Rozměry

délka až 60 cm, váha 1,3 - 2,6 kg, rozpětí křídel 160 cm. Samci jsou většinou výrazně menší

Popis

Mohutná sova, která je dokonale uzpůsobená k životu v severských oblastech - bílým zbarvením, velmi hustým peřím a též hustě porostlými končetinami. Mezi samcem a samicí je obvykle rozdíl ve zbarvení - samice je hustě posetá černými skvrnami, samec bývá sněhobílý, případně s menším množstvím méně výrazných skvrn.

Zajímavosti

— občas (ačkoli velmi zřídka) se zatoulá i k nám
— sovice so od většiny sov liší natolik, že byla donedávna považována za samostatný rod (Nyctea), průzkum DNA však prokázal, že patří k rodu Bubo (výr)
— je to státní pták kanadské provincie Quebec
— nejznámější sovice sněžní je bezesporu Hedvika - sovice Harry Pottera

Způsob života

V zimě je sovice aktivní hlavně za soumraku a při svítání, v létě přechází na aktivitu denní. Ja částečně tažná (většina populací migruje). Žije samotářsky a teritoriálně, ale při mimořádně tuhých zimách se sdružuje do volných skupin.

Rozmnožování

Sovice hnízdí na zemi v místě s dobrou viditelností, menším množstvím sněhu a hojností potravy. Nestaví hnízdo, vytváří pouze mělkou prohlubeninu, případně užívá staré orlí hnízdo. Samice snáší v květnu 5 - 14 vajec, na kterých sedí sama 70 dní, zatímco samec ji krmí. Někdy se samec páří se dvěma samicemi, které hnízdní blízko sebe (asi kilometr). Rodičovský pár střeží své potomky velmi agresivním způsobem a to i před většími predátory. Pohlavně dospělí jsou ve dvou letech.

Mláďata

Mláďata jsou po vylíhnutí bílá, později šedá. Odrostlá mláďata mají zbarvení jako samice. Vylétávají po 50 dnech.

Potrava

hlodavci - v přírodě za optimálních podmínek téměř výhradně lumíci, až je-li lumíků nedostatek, loví sovice i ostatní hlodavce a ostatní menší savce, případně malé až středně velké ptáky.

Dožívá se

10 let, v zajetí mnohem déle - až okolo 28 let

Výskyt

severní Evropa, Asie, Grónsko, Kanady a část USA...
je částečně tažná - většina populací migruje na jih - nejčastěji do jižního Ruska, Gruzie, severní Číny, Texasu, někdy i Karibiku, občas se zatoulá až do ČR

Biotop

tundry a velké otevřené planiny

Zvuky

hu-hu-hu - 0:08
e-e-e-e - 0:22
e-e-e-e-pi-pi-pi-pi - 0:07
nervózní pískání - 0:09
pištění, štěkání - 0:07
pohvizdování - 0:25
skřehotání - 0:22
skřípání - 0:27
stěbetání, pištění - 0:29
sýpání - 0:08

Sponzoři

Cena adopce: 330 ,- Kč / měsíc
Toto zvíře adoptovali:

jméno a příjmení / firma město datum do počet zvířat
ZŠ Jílové u Prahy Jílové u Prahy 7.8. 2017 1 ks
       

Fotografie


ZOO plná zážitků
По-русски Deutsch По-русски
Poslat email Homepage
Zoo Chleby