Pásovník dlouhoocasý

Poephila acuticauda

English name Long-tailed finch    Deutche name Spitzschwanzamadine    Russian name Острохвостая амадина   


Kmen: Strunatci (Chordata)
Podkmen: Obratlovci (Vertebrata)
Nadtřída: Čtyřnožci (Tetrapoda)
Třída: Ptáci (Aves)
Nadřád: Letci (Neognathae)
Řád: Pěvci (Passeriformes)
Čeleď: Astrildovití (Estrildidae)

Rozměry

délka 15 - 17 cm, váha 13 - 17 g

Popis

malý astrildovitý pěvec - světle růžovohnědý s šedou hlavou a výrazným černým "bryndákem", existuje ve dvou barevně odlišných poddruzích - červenozobý a žlutozobý, mezi chovateli okrasného ptactva je známo i několik barevných mutací.

Zajímavosti

― pásovník dlouhoocasý byl popsán britským cestovatelem a ornitologem Johnem Gouldem v roce 1840 a do Evropy přivezen slavnou královskou lodí Beagle při její třetí expedici (druhá expedice této lodi byla expedice Charlese Darwina)

Způsob života

Žije ve velkých několikatisícových hejnech, často i s jinými pěvci. V zajetí se v jedné voliéře dobře snáší s jinými druhy, ale v době rozmnožování nevychází s ostatními páry stejného druhu.

Rozmnožování

Hnízdí ve výškách - na vysokých stromech - sice ve velkých hnízdních koloniích, ale páry jsou vzájemně oddělené - na každém stromu vždy jen jedno hnízdo. Samice snáší 4 - 6 vajec. Inkubace trvá 13 - 17 dní. Páry jsou trvalé, zůstávají spolu během celého roku, spolu staví hnízdo, sedí na vejcích i pečuje o potomstvo a spolu nocuje i mimo hnízdní sezónu.
V zajetí se množí obvykle 2x do roka někdy i 3x, ale to je pro ně již velmi vysilující.

Mláďata

Mláďata jsou holá, slepá a neschopná, pečují o ně oba rodiče. Po 8 dnech otvírají oči, 10. den jim začíná vyrůstat peří a po 21 dnech vylétají z hnízda. Mají černý zobák a méně nápadné zbarvení. Rodiče je krmí asi měsíc. Ve 3 - 4 měsících přepeřují do dospělého šatu.

Potrava

travní semena, v době rozmnožování i hmyz a to občas v takové míře, že jsou de facto (dočasně) výhradně hmyzožraví. V zajetí potřebuje sépiovou kost nebo písek s drcenými vaječnými skořápkami.

Dožívá se

5 - 8 let

Výskyt

severozápadní Austrálie

Biotop

suché savany, stepi a eukalyptové lesy v blízkosti vodního zdroje

Zvuky

štebetání - 0:50
volání v hejnu - 0:28

Sponzoři

Cena adopce: 60 ,- Kč / měsíc
Toto zvíře adoptovali:

jméno a příjmení / firma město datum do počet zvířat
       
       

Fotografie


ZOO plná zážitků
По-русски Deutsch По-русски
Poslat email Homepage
Zoo Chleby