Orel skalní

Aquila chrysaetos

English name Golden eagle (Mountain eagle, Black eagle)    Deutche name Kaiseradler (Steinadler)    Russian name Беркут   


Kmen: Strunatci (Chordata)
Podkmen: Obratlovci (Vertebrata)
Nadtřída: Čtyřnožci (Tetrapoda)
Třída: Ptáci (Aves)
Nadřád: Letci (Neognathae)
Řád: Dravci (Accipitriformes)
Čeleď: Jestřábovití (Accipitridae)

Rozměry

délka 80 - 90 cm, váha 3 - 4,5 kg, rozpětí křídel 1,9 - 2,2 m (samice jsou větší než samci)

Popis

Náš druhý největší dravec (po orlu mořském) - je robustní, má dlouhý ocas, široká křídla, velké a silné spáry a samozřejmě zahnutý zobák. Zbarvení se liší podle jednotlivých poddruhů - pohybuje se od hnědé po černohnědou se zlatavým zátylkem.

Zajímavosti

— je nazýván králem ptáků a většinou je také považován za nejlepšího letce ze všech dravců (za normálních okolností létá okolo 50 km/h, ale při lovu je schopen dosáhnout rychlosti okolo 150 km/h, někdy se udává dokonce až 190 km/h)
— patří k nejsilnějším dravcům světa, stisk jeho pařátu dosahuje asi 3 Mpa, což je asi 15x více než nejsilnější stisk lidské ruky
— u nás hnízdil do 80. let 19. století, nyní k nám zalétá velmi zřídka, ale v posledních letech probíhá projekt "Návrat orla skalního" a již se v naší přírodě vylíhla i první mláďata (po více než 100 letech).
— v Kyrgyzstánu je využíván pro lov lišek a vlků
— pokud jsou hnízda orlů skalních na stromech, jsou v době, kdy jsou orli v zimovištích, využívána menšími ptáky i savci jako úkryty
— je častým heraldickým zvířetem - ve znaku jej má Rumunsko, Egypt, Irák, Palestina, Mexiko atd., i Moravská orlice je orel skalní a údajně jím byla i Hitlerova říšská orlice, v mnoha zemích je národním ptákem (Rakousko, Německo, Albánie, Kazachstán, Mexiko...)
— některé domorodé kmeny jej uctívají jako posvátného ptáka a používají jeho peří pro náboženské ceremoniály - nejznámější tím jsou mnozí severoameričtí Indiáni, jejichž čelenky byly hlavně z orlích per. Ačkoli je chráněným zvířetem, americký zákon umožňuje několika indiánským kmenům jeho odlov pro náboženské účely (rituály, ceremonie...).
— je osmým nejčastěji vyobrazovaným ptákem na poštovních známkách světa

Způsob života

Je částečně tažný (u nás bývá od ledna do května), poté odlétá do hnízdišť. Jsou monogamní, páry tvoří na delší období - mnoho let nebo i na celý život. Pár obývá území o rozloze 20 až 200 km2. Občas spolu pár i loví, přičemž oba jedinci vzájemně spolupracují.

Rozmnožování

Hnízdění probíhá obvykle od června do září, ale v některých lokalitách je to jinak. Hnízdí na nepřístupných místech v puklinách a výklencích skalních stěn (méně často v korunách stromů). Vrací se obvykle do stejného hnízda, které jen opraví a přistaví, většinou jsou tedy hnízda velká (obvykle okolo 2 m v průměru a metr na výšku). Samice snáší většinou jen dvě vejce (méně často až 4), na kterých sedí 43 - 45 dní.

Mláďata

Orlata jsou zprvu bílá, ale postupně jim přibývá skvrnění. Ze dvou mláďat přežívá většinou jen jedno, jelikož běžným jevem je tzv. kainismus - silnější mláďě nepustí slabšího sourozence k potravě nebo ho rovnou vystrčí z hnízda. I pokud je mláďat více, např. 4, přežívá jen jedno nebo dvě. Přeživší mládě či mláďata vylétají po 50 dnech.
Mladí orli mají na křídlech a u kořene ocasu světlejší peří, jinak jsou spíše tmavší než rodiče, v pátém roce života přepeřují do barvy dospělých. Nedospělí jedinci občas migrují i v lokalitách, kde dospělci nemigrují.

Potrava

středně velcí savci a ptáci, výjimečně i větší (umí ulovit např. i kamzíka). Loví střemhlavým pádem z výšky, ale občas požírá i uhynulá zvířata.

Dožívá se

výrazně dlouhověký pták - v přírodě se dožívá 15 - 25 let, vzácněji i více (okolo 35), ovšem v zajetí i hodně přes 40 či 50 let (údaje se různí, některé hovoří i 60 letech, jiné i o 80 letech)

Výskyt

Eurasie, Severní Amerika a severní Afrika. V Evropě pak především ve vysokých polohách Alp a Vysokých Tater

Biotop

různé typy krajin od stepi po les, od pouště po tundru, od nížin po vysoké hory

Zvuky

křik - 0:26
křik mláďat - 0:25

Sponzoři

Cena adopce: 350 ,- Kč / měsíc
Toto zvíře adoptovali:

jméno a příjmení / firma město datum do počet zvířat
Helena Štrobl Syrovcová Poděbrady 30.11. 2017 1 ks
       

 

Fotografie


ZOO plná zážitků
По-русски Deutsch По-русски
Poslat email Homepage
Zoo Chleby