Orel mořský

Haliaeetus albicilla

English name White-tailed Eagle (Sea Eagle)    Deutche name Seeadler    Russian name Орлан-белохвост   


Kmen: Strunatci (Chordata)
Podkmen: Obratlovci (Vertebrata)
Nadtřída: Čtyřnožci (Tetrapoda)
Třída: Ptáci (Aves)
Nadřád: Letci (Neognathae)
Řád: Dravci (Accipitriformes)
Čeleď: Jestřábovití (Accipitridae)

Rozměry

délka 0,7 - 0,9 m, váha až do 10 kg (většinou méně - samec okolo 4 kg, samice okolo 7 kg), rozpětí křídel až 2,4 m (největší orli jsou z Grónské populace)

Popis

Impozantní dravec, největší, který se u nás vyskytuje. Má silný žlutý hákovitý zobák, žluté neopeřené nohy a krátký bílý kýlovitý ocas, zbytek těla je hnědý. Starší ptáci mohou mít bíle kropenatou či žlutohnědou hruď a hlavu. V letu se pozná podle dlouhých širokých křídel a roztažených ručních letek.

Zajímavosti

— v roce 2006 byl u nás vyhlášen ptákem roku, pravidelně u nás zimuje okolo 150 ptáků a hnízdí okolo 30 párů, v posledních letech se situace trochu zlepšuje, ale do stavu z 18. století (a dřívějšího) má daleko - dříve u nás orli mořští hnízdili pravidelně v mnohem větším počtu, od poloviny 19. téměř do poloviny 20. století u nás nehnízdili vůbec.
— v ČR nemá orel mořský přirozeného nepřítele, ovšem nepřítelem číslo jedna bývá člověk (orli jsou občas tráveni nebo stříleni, např v roce 2006 jich u nás takto skončilo10, což je při celkovém počtu 150 velmi mnoho - více než 6,5%)
— je to největší český dravec a zároveň největší evropský orel (nepočítáme-li orlosupa), většinou bývá uváděn jako čtvrtý největší orel světa
— je heraldickým symbolem Německa (ve státním znaku) a věří se, že i Polská a Srbská orlice jsou orli mořští (historické záznamy o tom však nejsou)
— hnízdo po opakovaném používání a každoročních dostavbách může po letech dosahovat až neuvěřitelných rozměrů - průměr 1,6m, výška okolo 2 m a váha i stovky kg. Jedno hnízdo na Islandu bylo orly údajně používáno plných 150 let.

Způsob života

Žijí trvale (po celý život) v párech. Pár obývá území o rozloze 30 - 70 km2. Nejsevernější populace se na zimu přemisťují jižněji, kde nezamrzá voda. Občas se zaletí i velmi daleko, kde se běžně nevyskytují (Perský záliv, severní Japonsko...).

Rozmnožování

Hnízdit začíná v únoru až březnu (zásnubní lety již v prosinci či lednu), kdy staví více hnízd na stromech nebo skalách, aby si pak vybral jedno z nich. Hnízdo bývá až 1,6 m v průměru, vysoké 60 cm a těžké 5 kg, orli však využívají starých hnízd, které opravují a dostavují, v takovém případě může mít rozměry i násobně větší. Samice snáší 1 - 2 vejce, na kterých sedí 38 - 40 dnů (samec střídá jen když samice odletí na lov). Zpočátku krmí jen samice, která potravu trhá na kousky, jakmile se mláďata naučí kořist trhat sama, krmí je samec. Pohlavně dospívají v 5 - 6 letech.

Mláďata

Mláďata jsou krmena 70 -75 dní. Když opustí hnízdo, drží se ještě nějaký čas s rodiči poblíž hnízda, Mladí ptáci mají tmavší zobák i ocas - nejprve obojí hnědé, zobák s věkem světlá a žloutne, ocas se mění přes hnědobílé mramorování do bílé. Mladí ptáci se občas potulují, přičemž létají často severním směrem (např. z Balkánu do střední Evropy).

Potrava

ryby, vodní ptáci, občas i savci a v zimě i mršiny. Loví v letu těsně nad hladinou (vodní ptáky loví výhradně z hladiny - letících si nevšímá)

Dožívá se

v přírodě se mohou dožít okolo 20 -25 let, ale úmrtnost je vysoká (obvykle se dožívají jen 14 - 20 let, často i méně), v zajetí až 35 let

Výskyt

východní část Evropy (od Skandinávie po Balkán), Island, severní Asie (až po Kamčatku) a jih Grónska, pravidelně zimuje a občas hnízdí v ČR. Severní populace se na zimu stěhují jižněji, občas zaletí i velmi daleko (např. do Perského zálivu, jihovýchodní Číny, severního Japonska atd.), populace z východního Ruska někdy (vzácně) létá na Aljašku.

Biotop

okolí rybníků, jezer, řek a při mořském pobřeží

Zvuky

křik - 0:02
volání - 0:07
song páru - 0:18

Sponzoři

Cena adopce: 350 ,- Kč / měsíc
Toto zvíře adoptovali:

jméno a příjmení / firma město datum do počet zvířat
       
       
ZOO plná zážitků
По-русски Deutsch По-русски
Poslat email Homepage
Zoo Chleby