Nutrie říční

Myocastor coypus

English name Nutria (Coypu)    Deutche name Biberratte (Nutria)    Russian name Нутрия   


Kmen: Strunatci (Chordata)
Podkmen: Obratlovci (Vertebrata)
Nadtřída: Čtyřnožci (Tetrapoda)
Třída: Savci (Mammalia)
Infratřída: Placentálové (Placentalia)
Řád: Hlodavci (Rodentia)
Podřád: Dikobrazočelistní (Hystricomorpha)
Čeleď: Nutriovití (Myocastoridae)

Rozměry

délka těla 40 - 70 cm + 30 - 45 cm ocas, váha obvykle 4 - 6 kg, ale dobře živený samec může mít i 10 kg (v zajetí i 12)

Popis

Nutrie, zvaná též vodní krysa, řekomyš nebo z angličtiny koypu je velký hlodavec původně z Jižní Ameriky, kvůli chovu na kožešinu a maso však chovaný téměř na všech kontinentech. V mnohých zemích se nutriím podařilo z těchto chovů uniknout a založit divoké populace.
Vzhledem vypadá jako kříženec obří krysy a bobra. Je výborným plavcem, k čemuž má na nohou plovací blány a nozdry posunuty nahoru a dopředu. Má nápadně oranžové hlodáky a dlouhý téměř lysý ocas. Původní přírodní barva je tmavě hnědá, ale vyšlechtěno bylo mnoha dalších variant (bílá, zlatá, moravská stříbrná, černá, greenland, safírová, pastelová, perlová nebo vícebarevná přeštická nutrie...).

Zajímavosti

— ocas nutrie se po umrtí po několika hodinách samovolně oddělí od těla
— invazivní populace nutrií se zvětšuje nebo zmenšuje podle počasí - je-li příliš krutá zima, nutrie trpí omrzlinami a hynou, je-li však zima mírná, nutrie se množí a zvětšují svůj areál rozšížení směrem k severu

Způsob života

V přírodě nutrie žijí v sociálních polygamních skupinách jímž vládne alfa samice, jen v době říje se vedení dočasně ujímá alfa samec. Mladé samice ve skupině zůstávají, zatímco samci jsou vyhnáni.
Vyhrabávají v břehu až 15 m dlouhé chodby. Nejaktivnější jsou za šera, přičemž se obvykle nevzdalují od své nory dále než 150 - 200 m, podstatnou část dne tráví ve vodě.

Rozmnožování

Jako typičtí hlodavci, jsou nutrie velmi plodné. Pohlavní dospělosti mohou dosáhnout samci již ve 4 měsících, samice dokonceve třech, většinou je to déle (někdy až v 9 měsících). Mláďata se rodí v průběhu celého roku. Samice je březí asi 130 dní a znovu zabřeznout může ihned po porodu. Jedna samice může mít do roka řekněme třeba 15 mláďat, ovšem ty se ještě týž rok množí a množit se můžou i jejich potomci a potomci potomků... Je to taková pyramida, že z jedné samice mohou být stovky mláďat ročně. Teoreticky se mohou množit až 4 generace nutrií v tomtéž roce, ve skutečnosti však mnohem více, jelikož tento příklad je počítaný od matky, přičemž se ale stále množí i její rodiče a několik generací prarodičů.

Mláďata

Samice mívá obvykle 5 - 6 potomků v každém vrhu (někdy jen jedno, jindy ale třeba 13). Mláďata se rodí dobře vyvinutá, osrstěná a vidící, Během pár hodin již začínají žrát. Samice je sice kojí 5 - 6 týdnů, ale jsou schopna přežít bez kojení již od 5ti dnů.

Potrava

kořeny, byliny, vodní vegetace, v zajetí zelená píce (v zimě seno), pařené brambory, krmná řepa, mrkev, jadrné krmivo, šroty...

Dožívá se

až 6 let, obvykle však jen 3 roky

Výskyt

Původně jižní polovina Jižní Ameriky, kvůli kožešině a masu je chována téměř na všech kontinentech, v mnoha zemích však nutrie z kožešinových chovů unikly a založily divoké populace. V současné době divoce žijící nutrie obývají kromě Antarktidy a Austrálie všechny kontinenty. Téměř všude je považována za nežádoucí invazivní druh (ačkoli se ji podařilo někde vymýtit). Přesné údaje o aktuálním rozšíření snad ani neexistují. Jediné, co její stavy jakž takž redukuje jsou kruté zimy.

Biotop

zarostlé břehy potoků, řek, jezer či bažin

Zvuky

funění, kňourání - 0:18
kňučení - 0:06

Sponzoři

Cena adopce: 150 ,- Kč / měsíc
Toto zvíře adoptovali:

jméno a příjmení / firma město datum do počet zvířat
       
       
ZOO plná zážitků
По-русски Deutsch По-русски
Poslat email Homepage
Zoo Chleby