Unikátní přírůstek v naší zoo!


V tomto týdnu došlo k obrovskému úspěchu - narození extrémně vzácného langura duka. 

V noci z úterý na středu se v ZOO Chleby narodilo mládě nejvzácnějšího zvířete, které je v České republice k vidění – opice langur duk. Tento druh je zároveň považován za nejkrásnějšího primáta na světě. V Evropě a Americe je chován jen po jednom kuse. Chov duků je nesmírně obtížný a v podstatě ve všech zoo brzy uhynuli. K odchovu nám chodí gratulace typu: „Absolutně fantastické!“ a gratulace přicházejí z významných zoo světa, včetně Zoo San Diego.

Své první mládě porodila pětiletá samice Yai, která do ZOO Chleby přicestovala před téměř dvěma lety spolu se samcem Thua Noi (otec mláděte) a samicí Ding. Chlebská skupina je jediná mimo jejich tropický domov, v neasijských zoo žije pouze jedna samice v Zoo Philadelphia v USA a jeden samec v Kölnu. Jsou to potravní specialisté, pro které dovážíme listí z Laosu a Vietnamu. Proto je zdárný chov chlebských langurů a narození mláděte obrovským úspěchem v rámci zoologických zahrad celého světa, stejně jako jejich příchod do ZOO Chleby v roce 2016. Získat tato extrémně vzácná a chovatelsky komplikovaná zvířata je diplomatický úspěch. Languři k nám přišli po třech letech vyjednávání, snažení, získávání informací a příprav.

Několikadenní mládě je velké a vyhlíží zdravě. Je stále se svojí matkou, dobrým znamením je to, že je aktivní, vyhledává struky a pije. V tomto okamžiku ještě není známo, zda je mládě samec či samice. Již samotné narození je velkým úspěchem, avšak i přes zdárný start do života mládě čekají nejnáročnější dny a týdny. Kritický je minimálně první půlrok života, přesto pevně věříme, že se jej podaří zdárně odchovat.

 





ZOO plná zážitků
По-русски Polski Deutsch English
Poslat email Homepage
Zoo Chleby