Konec chovu langurů duk v kolínské zoo


Bohužel přinášíme špatnou zprávu. Chov langurů duk v zoo Köln byl pro úhyn poslední jedince ukončen a naše zoo je tak jedinou na západní polokouli, která tyto nejkrásnější opice světa chová.

Kolínský chov langurů duk zaznamenal mnoho úspěchů - v minulosti se zde narodilo 24 mláďat. Začátky však nebyly vůbec jednoduché. Chov langurů duk je extrémně náročnou záležitostí a ani tento případ nebyl výjimkou. Languři snadno uhynou, např. v londýnské zoo uhynul dovezený jedinec již po čtyřech měsících. 

Kolínská zoo chovala duky od r. 1968. S dovezenými zvířaty chovatelé řešili mnohou problémů. Po příjezdu z Laosu např. nejedli a neuměli držet rovnováhu, chovatelé je tedy museli dávat na zem, aby nedošlo ke zranění opic. Do výšky se opice odvážily až cca po třech dnech, kdy se jejich kondice trochu zlepšila a začaly jíst listí. Postupně byly do jejich jídelníčku přidávány další složky, např. okurky, jablka.

Mláďata jsou velice náročná na teplotu a citlivá na zimu a teplotní výkyvy. Proto je nutné teplotu v ubikacích úzkostlivě hlídat a zajistit  další opatření, aby opice nemohly být jakkoli ohroženy.

ZOO plná zážitků
По-русски Polski Deutsch English
Poslat email Homepage
Zoo Chleby