Husa kuří

Cereopsis novaehollandiae

English name Cape barren goose    Deutche name Hühnergans    Russian name Куриный гусь   


Kmen: Strunatci (Chordata)
Podkmen: Obratlovci (Vertebrata)
Nadtřída: Čtyřnožci (Tetrapoda)
Třída: Ptáci (Aves)
Nadřád: Letci (Neognathae)
Řád: Vrubozobí (Anseriformes)
Čeleď: Kachnovití (Anatidae)

Rozměry

měří 75 - 100 cm a váží 3,2 - 6,8 kg, rozpětí křídel 1,5 - 1,9 m

Popis

Poměrně velká ryze suchozemská husa. Má krátký černý zobák se žlutozeleným ozobím (podobný zobáku kurů), růžovočerné nohy a šedé nebo modrošedé tělo. Samec i samice mají stejné zbarvení. 

Zajímavosti

— v zajetí bývají až nebývale agresivní
— je to nejzvláštnější husa (jediná svého rodu), o jejím začlenění a systematických příbuzenských vazbách se vedou debaty - zda patří mezi husy (Anserinae), husice (Tadorninae) nebo k velkým vyhubeným nelétavým novozélandským husám Cnemiornis

Způsob života

Tvoří většinou trvalé páry, které obývají velké teritorium, mimo období rozmnožování tvoří hejna. Mohou pít slanou či brakickou vodu, proto jsou schopny žít na pobřeží malých ostrovů po celý rok. Plavání ani létání nepatří mezi jejich silné a oblíbené stránky.

Rozmnožování

V době páření se hejno roztrhá na páry nebo menší skupinky, hnízdění pak probíhá opět v koloniích. Samice snáší 3 - 6 vajec do vyhrabané a vystlané jamky na zemi. Na vejcích sedí sama 34 - 37 dní. V našich podmínkách (na severní polokouli) se rozmnožují v zimě, proto se vejce obvykle inkubují uměle. Pohlavně dospívají ve 3 - 4 letech (páry se formují již dříve, někdy již ve dvou letech).

Mláďata

Housata jsou šedo až černo-bílá a starají se o ně oba rodiče. Mladé (odrostlé) husy jsou tmavší než rodiče.

Potrava

listy, stonky a semena rostlin... v létě se pasou až 12 hodin denně, v zimě jen 6 - 7 hodin

Dožívá se

okolo 24 let

Výskyt

jižní Austrálie, sever Tasmánie a ostrůvky mezi nimi

Biotop

dává přednost travnatým plochám na pevnině, vodě se v podstatě vyhýbá

Zvuky

silné vrčení - 0:04
slabé vrčení - 0:48

Sponzoři

Cena adopce: 130 ,- Kč / měsíc
Toto zvíře adoptovali:

jméno a příjmení / firma město datum do počet zvířat
       
       

Fotografie


ZOO plná zážitků
По-русски Deutsch По-русски
Poslat email Homepage
Zoo Chleby