Gibon žlutolící

Nomascus gabriellae

English name Yellow-cheeked gibbon    Deutche name Gelbwangen-Schopfgibbon    Russian name Желтощёкий гиббон   


Kmen: Strunatci (Chordata)
Podkmen: Obratlovci (Vertebrata)
Nadtřída: Čtyřnožci (Tetrapoda)
Třída: Savci (Mammalia)
Infratřída: Placentálové (Placentalia)
Řád: Primáti (Primates)
Podřád: Vyšší primáti (Haplorrhini)
Čeleď: Gibonovití (Hylobatidae)

Rozměry

délka těla 45 - 60 cm, váha 5 - 6 kg

Popis

Gibon žlutolící (nebo též zlatolící) se postavou nijak zvlášť neliší od ostatních gibonů. Je to štíhlá, lehká a poměrně malá opice s dlouhýma rukama a krátkýma nohama. Mají kulatou hlavu s dopředu orientovanýma očima, velmi redukované sedací mozaly a chybí jim ocas.
Dospělé samice jsou žlutozlaté s černou čepičkou, samci jsou černí s bílými licousy.

Zajímavosti

— pijí tak, že hřbet ruky namáčí do vody a tu pak olizují z mokré srsti
— pomocí brachiace (skoky pomocí rukou) běžně zvládá i skoky dlouhé 10 m
— giboni velmi hlasitě a pronikavě zpívají, někdy sólo, většinou však duet nebo se zapojují i odrostlá mláďata

Způsob života

Žije v párech nebo rodinných skupinách, v korunách stromů a má denní aktivitu. Teritorium o rozloze 20 - 50 hektarů si značí hlasitým zpěvem. Po větvích se pohybuje brachiací (”skoky” pomocí rukou). Po zemi chodí po zadních s roztaženými pažemi ohnutými v loktech a zápěstích (udržují tak rovnováhu). Má vynikající prostorové vidění a vidí barevně.

Rozmnožování

Březost trvá 7 měsíců. První dva roky samice nosí mládě na břiše, poté přebírá výchovu otec. Pohlavní dospělost nastává v 6 - 8 letech. Vzhledek k poměrně dlouhé péči o potomstvo rodí většinou jen jednou za 2 - 3 roky.

Mláďata

Jediné mládě se rodí světlé (v samičí barvě) a ve věku 1,5 roku začíná tmavnout do barvy otce. V období dospívání pak samice znovu světlají. Než pohlavně dozrají, drží se s rodiči.

Potrava

ovoce, plody, listy, květy a hmyz

Dožívá se

v přírodě asi  40 - 45 let, v zajetí i 50 let

Výskyt

malé území Zadní Indie - na rozhraní jižního Vietnamu, jižního Laosu a východní Kambodže

Biotop

tropický deštný prales v nížinách, kde téměř neslézá ze stromů

Zvuky

duet páru - 0:19
samčí sólo - 0:12

Sponzoři

Cena adopce: 1.000 ,- Kč / měsíc
Toto zvíře adoptovali:

jméno a příjmení / firma město datum do počet zvířat
       
       
ZOO plná zážitků
По-русски Deutsch По-русски
Poslat email Homepage
Zoo Chleby