Bažant stříbrný

Lophura nycthemera

English name Silver pheasant    Deutche name Silberfasan    Russian name Серебряный фазан   


Kmen: Strunatci (Chordata)
Podkmen: Obratlovci (Vertebrata)
Nadtřída: Čtyřnožci (Tetrapoda)
Třída: Ptáci (Aves)
Nadřád: Letci (Neognathae)
Řád: Hrabaví (Galliformes)
Podřád: Bažanti (Phasiani)
Čeleď: Bažantovití (Phasianidae)

Rozměry

samec měří 120 - 125 cm (z čehož na ocas připadá 70 cm), samice okolo 70 cm, váha 1,1 - 2 kg (severní poddruhy jsou větší)

Popis

Jeden z nejběžnějších bažantů nejen v zoo, ale i v soukromých chovech. Samec je téměř celý bílý s drobným černým čárkováním, jen břicho a temeno hlavy má temně modré až černo-fialové a okolo očí ma červenou skvrnu. Samice je nenápadně zbarvená celá do hněda. Samci jižních poddruhů jsou obecně více do šeda.

Zajímavosti

— mohou se křížit nejen se zástupci stejného rodu, ale i s některými dalšími, včetně satyrů
— bažant stříbrný (a několik dalších druhů) byl po dlouhá léta předmětem debat o systematickém začlenění a vzájemných příbuznostech druhů - testy DNA z posledních let daly odpověď na většinu z otázek a také jedno překvapivé zjištění, že vzácný bažant císařský není ve skutečnosti vzácným druhem, ale jde o křížence bažanta stříbrného a bažanta vietnamského
— má velmi silné nohy (stejně jako ostatní bažanti rodu Lophura), které jsou přirovnávány k nohám bojových kohoutů

Způsob života

Tvoří polygamní svazky, kohout mívá 2 - 5 slepic. Občas mezi sebou kohouti nelítostně bojují o teritorium. Za potravou vyráží brzy ráno a pak až navečer, mezitím odpočívá. Noc tráví na stromě.

Rozmnožování

Kohout se páří se všemi svými samicemi. Samice snáší do důlku na zemi 6 - 12 vajec, které inkubuje 25 - 26 dní. Pokud slepice uhyne, vychovává kuřata sám kohout. Pohlavně dospělí jsou v jednom roce, někdy až ve dvou.

Mláďata

Stejně jako dospělí, mají již i kuřata výrazně červené nohy a též stejně jako dospělci mají nohy i velmi silné (podle silných nohou se poznají všechna kuřata rodu Lophura).

Potrava

semena, bobule, listy, luštěniny, plody, hmyz, červi a plži..., v zimě vyhrabává kořínky, hlízy a cibule

Dožívá se

okolo 10 let

Výskyt

od severozápadní Indie a jihozápadní Číny po sever Vietnamu, Thajska a Barmy, jako okrasný pták je chován téměř po celém světě, volně vypuštěn byl údajně na několika místech Spojených států, včetně Havaje.

Biotop

otevřené travnaté plochy i horské lesy nejčastěji okolo 2000 m.n.m., zejména okraje lesů a bambusové křoviny

Zvuky

kvokání, hvízdání - 0:43

Sponzoři

Cena adopce: 150 ,- Kč / měsíc
Toto zvíře adoptovali:

jméno a příjmení / firma město datum do počet zvířat
       
       

Fotografie


ZOO plná zážitků
По-русски Deutsch По-русски
Poslat email Homepage
Zoo Chleby