Bažant Humeové

Syrmaticus humiae

English name Mrs. Hume's pheasant    Deutche name Burmafasan (Humefasan)    Russian name Фазан Хьюма   


Kmen: Strunatci (Chordata)
Podkmen: Obratlovci (Vertebrata)
Nadtřída: Čtyřnožci (Tetrapoda)
Třída: Ptáci (Aves)
Nadřád: Letci (Neognathae)
Řád: Hrabaví (Galliformes)
Podřád: Bažanti (Phasiani)
Čeleď: Bažantovití (Phasianidae)

Rozměry

samec měří okolo 90 cm (z toho asi 50 cm připadá ocas), samice 60 cm (z toho ocas asi 20 cm), váha okolo 1 kg

Popis

Nejmenší bažant rodu Syrmaticus. Samec má hnědou hlavu s červnou holou skvrnou okolo oka, tmavomodrý krk, který přechází do hnědé na těle a křídlech, na zádech je úzký bílý pás s tmavým příčným čárkováním, ocas šedý s příčnými černými a hnědými proužky. Slepice je hnědá se světlejším hrdlem a břichem a bílou špičkou ocasu.

Zajímavosti

— bažant byl pojmenován po Mary Ann Humeové - manželce britského přírodovědce Allana Octaviana Humeho (zvaného Otec indické ornitologie), přesto se v češtině (a několika dalších jazycích) jmenoval donedávna Humeův a až v posledních letech byl přejmenován na Humeové (v latině humiae = Humeové, humei = Humeův).

Způsob života

Žije v menších hejnech (6 -10 jedinců), v době hnízdění ale jen jeden samec a 1 - 2 samice, na zimu se naopak zhlukují do větších hejn než v létě. Potravu hledá hlavně za úsvitu a večer, po zbytek dne většinou odpočívá. Noc tráví na stromech, někdy hřadují i skupinově.

Rozmnožování

Tok probíhá mezi březnem a květnem. Samice do důlku v zemi vystlaného listím, větvičkami a peřím snáší 6 - 10 vajec, na nichž sedí sama okolo 25 dní. Pohlavně dospívají v jednom roce.

Mláďata

kuřata jsou stejně jako u všech hrabavých nekrmivá (žerou sama)

Potrava

semena, zelené části rostlin, bobule, drobní bezobratlí (kuřata se živí především hmyzem)

Dožívá se

asi 7 - 9 let

Výskyt

několik málo lokalit na hranicích Barma a severního Thajska, jihozápadní Číny a východní Indie

Biotop

horské zalesněné oblasti do výšky 3000 m.n.m. - nejčastěji suché subtropické svažité a nesouvislé lesy přerušené loukami, skalami, křovisky apod. ve výšce okolo 1300 m.n.m.

Zvuky

volání - 0:19

Sponzoři

Cena adopce: 150 ,- Kč / měsíc
Toto zvíře adoptovali:

jméno a příjmení / firma město datum do počet zvířat
       
       

Fotografie


ZOO plná zážitků
По-русски Deutsch По-русски
Poslat email Homepage
Zoo Chleby