Aratinga sluneční

Aratinga solstitiali

English name Sun parakeet (Sun conure)    Deutche name Sonnensittich    Russian name Солнечная аратинга   


Kmen: Strunatci (Chordata)
Podkmen: Obratlovci (Vertebrata)
Nadtřída: Čtyřnožci (Tetrapoda)
Třída: Ptáci (Aves)
Nadřád: Letci (Neognathae)
Řád: Papoušci (Psittaciformes)
Čeleď: Papouškovití (Psittacidae)

Rozměry

délka okolo 30 cm, váha 100 - 130 g.

Popis

Jeden z nejhlasitěších papoušků, který bývá spíše slyšet než vidět. Je oranžovo-žlutý, křídla a osac jsou zelené, okrajová pera křídel a špička ocasu jsou modré. Samec i samice vypadají stejně.

Zajímavosti

— v zajetí se často používá jako chůva pro jiné druhy jihoamerických papoušků

Způsob života

Žijí ve velkých hejnech, ale v době rozmnožování vytvářejí jen páry nebo rodinné skupiny (v tuto dobu jsou samci často agresivní). 

Rozmnožování

Hnízdí v dutinách palem. Samice snáší 4 - 6 vajec, na nichž sedí asi 25 dnů. Pohlavní dospělosti dosahují asi ve dou letech.

Mláďata

Mláďata jsou holá a slepá, z hnízda vylétají po 50 dnech.

Potrava

různé plody a semena (ovoce, zelenina, ořechy...)

Dožívá se

20 - 30 let

Výskyt

jihozápadní Guayana, Francouzská Guayana a Surinam, severozápadní Brazílie, jihovýchodní Venezuela

Biotop

otevřené savany na okrajích vlhkých pralesů

Zvuky

křik - 0:53

Sponzoři

Cena adopce: 100 ,- Kč / měsíc
Toto zvíře adoptovali:

jméno a příjmení / firma město datum do počet zvířat
       
       

Fotografie


ZOO plná zážitků
По-русски Deutsch По-русски
Poslat email Homepage
Zoo Chleby