Achatina velká

Achatina achatina

English name Giant tiger land snail    Deutche name Echte achatschnecke    Russian name Обыкновенная ахатина   


Kmen: Měkkýši (Mollusca)
Podkmen: Schránkovci (Conchifera)
Třída: Plži (Gastropoda)
Řád: Plicnatí (Pulmonata)
Podřád: Stopkoocí (Stylommatophora)
Čeleď: Achatinovití (Achatinidae)

Rozměry

délka 15 - 30 cm, délka ulity až okolo 18 cm

Popis

Achatina velká nebo též oblovka obrovská je velký suchozemský plž (největší plž světa) s dlouhou pravotočivou ulitou zbarvenou žlutě nebo světle hnědě s tmavými pruhy (některé poddruhy jsou jednobarevné bez pruhů).

Zajímavosti

― achatiny jsou sice velké (největší plži světa), domorodci je konzumují a zavádí se i komerční chovy, ale konzumace neprověřených achatin se nedoporučuje kvůli vysokému riziku přenosu různých endoparazitů (paraziti žijící uvnitř těla) nebo onemocnění
― české a latinské jméno achatina pochází z řečtiny a znamená achát, který připomíná kresba ulity
― v USA patří mezi nejzabavovanější živočichy na letištích

Způsob života

suchozemský plž, žijící na vlhké půdě. Aktivuje i přes den, ale je převážně noční. Je-li příliš chladné období, zalézají do ulity, kterou zavíčkují vápanatou blankou a zimují (i když nejde o pravý zimní spánek)

Rozmnožování

achatiny jsou hermafrodité (obojpohlavníci), ale stejně jako u dalších hermafroditů není možné samooplození, protože samčí i samičí pohlavní buňky dozrávají v jinou dobu. K rozmnožování jsou tedy nezbytní vždy dva jedinci. Kladou 50 - 400 pět milimetrů velkých vajíček, které částečně nebo zcela zahrabávají do vlhké zeminy. Snůšek je několik do roka - celkem jedna achatina za rok naklade okolo 1.200 vajíček. O vajíčka se dospělci dále nestarají (občas je dokonce sami sežerou).

Mláďata

Asi po 10 - 20 dnech se líhnou malí šneci, kteří po sobě žerou vaječný obal a hned potom již příjimají stejnou potravu jako dospělí. Vylíhlá achatina má délku okolo 5 mm. Mají-li dostatek potravy a vápníku, rostou velmi rychle, zpočátku jsou měsíční přírůstky až 2 cm. Toto tempo jim vydrží asi rok - do pohlavní dospělosti.

Potrava

rostlinná potrava - zelené části rostlin, plody, zelenina, ovoce (v domácích chovech by neměly dostávat citrusy, protože ulita s nimi nesmí přijít do kontaktu)

Dožívá se

3 - 5 let, v zajetí až 8 let

Výskyt

západ střední Afriky od Sierra Leone, přes Libérii, Pobřeží slonoviny, Togo, Benin a Ghanu až po Nigérii. Mimo svoji domovinu je považována za invazivní druh (např. USA, Karibské ostrovy...)

Biotop

tropické děštné lesy

Sponzoři

Cena adopce: 30 ,- Kč / měsíc
Toto zvíře adoptovali:

jméno a příjmení / firma město datum do počet zvířat
       
       

Fotografie


ZOO plná zážitků
По-русски Deutsch По-русски
Poslat email Homepage
Zoo Chleby